"Popcorn" z ciecierzycy - chrup na zdrowie

Nie wszystkie smażone przekąski tuczą. Istnieje wiele zdrowszych alternatyw dla czegoś na ząb, jedną z nich jest proponowany przez Karolinę i Maćka Szaciłło popcorn z ciecierzycy.

Smażona ciecierzyca
Smażona ciecierzyca123RF/PICSEL

- Smażenie na głębokim tłuszczu wcale nie musi być tuczące. Jeśli dobrze rozgrzejesz olej ryżowy mający tzw. wysoki punkt dymienia, kulki będą chrupiące, ale nie tłuste. Ciecierzyca zawiera najwięcej żelaza ze wszystkich roślin strączkowych. Połączona ze wspomagającymi przemianę materii przyprawami sprawia, że jest to sycąca, lekka i niezwykle smaczna przekąska - przekonuje Maciej Szaciłło.

Do przygotowania popcornu z ciecierzycy potrzebujemy 100 gram namoczonej przez noc ciecierzycy i oleju ryżowego do smażenia. Do przyprawienia przekąski niezbędna będzie sól, pieprz ziołowy lub wędzona papryka i ostra papryka.

- Dobrze wypłukaną, odsączoną ciecierzycę smażymy w dobrze rozgrzanym oleju ryżowym. Ciecierzyca jest gotowa, kiedy wyjęte ziarenko jest chrupiące i złotobrązowe. Ciecierzycę przekładamy na papierowe ręczniki kuchenne i dobrze odsączamy. Obtaczamy w wybranych dodatkach - instruuje w książce "Jem to, co kocham i chudnę" Szaciłło. (PAP Life)

Przepis na gulasz z ciecierzycąInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas