Reklama

Reklama

"Popcorn" z ciecierzycy - chrup na zdrowie

Nie wszystkie smażone przekąski tuczą. Istnieje wiele zdrowszych alternatyw dla czegoś na ząb, jedną z nich jest proponowany przez Karolinę i Maćka Szaciłło popcorn z ciecierzycy.

- Smażenie na głębokim tłuszczu wcale nie musi być tuczące. Jeśli dobrze rozgrzejesz olej ryżowy mający tzw. wysoki punkt dymienia, kulki będą chrupiące, ale nie tłuste. Ciecierzyca zawiera najwięcej żelaza ze wszystkich roślin strączkowych. Połączona ze wspomagającymi przemianę materii przyprawami sprawia, że jest to sycąca, lekka i niezwykle smaczna przekąska - przekonuje Maciej Szaciłło.

Do przygotowania popcornu z ciecierzycy potrzebujemy 100 gram namoczonej przez noc ciecierzycy i oleju ryżowego do smażenia. Do przyprawienia przekąski niezbędna będzie sól, pieprz ziołowy lub wędzona papryka i ostra papryka.

Reklama

- Dobrze wypłukaną, odsączoną ciecierzycę smażymy w dobrze rozgrzanym oleju ryżowym. Ciecierzyca jest gotowa, kiedy wyjęte ziarenko jest chrupiące i złotobrązowe. Ciecierzycę przekładamy na papierowe ręczniki kuchenne i dobrze odsączamy. Obtaczamy w wybranych dodatkach - instruuje w książce "Jem to, co kocham i chudnę" Szaciłło. (PAP Life)

PAP life

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje