Porzeczkowa zebra
Deser w 15 minut!
Składniki:
- 20 dag ciastek kokosowych
- 30 dag mascarpone
- 40 dag czarnych porzeczek
- 10 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 łyżek likieru owocowego (np. cassis)
- 5 dag startej białej czekolady
- orzechowa posypka
Przygotowanie:
1. Porzeczki oczyść, oderwij od gałązek. Owoce opłucz i dobrze osącz na sitku. Zostaw trochę porzeczek do dekoracji, resztę przesyp do miseczki. Dodaj cukier i likier owocowy. Porzeczki lekko rozgnieć widelcem, składniki przemieszaj.
2. Serek mascarpone utrzyj z cukrem waniliowym. Domieszaj startą białą czekoladę. Ciastka kokosowe połam na spore kawałki.
3. W wysokich szklaneczkach ułóż warstwami: ciastka, masę porzeczkową oraz krem z czekoladą. Deser udekoruj odłożonymi owocami oraz orzechową posypką. Do czasu podania przechowuj w lodówce.