Porzeczkowy placek
Lekki placek na lato.
Składniki:
- 2 jajka
- 500 ml mleka
- 25 dag mąki
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 duże kajzerki
- 3 mandarynki
- 20 dag czerwonych porzeczek
- tłuszcz i mąka do formy
- sól
Przygotowanie:
1. Żółtka rozkłóć z mlekiem. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia oraz 3 łyżkami cukru pudru. Suche składniki połącz z płynnymi. Mieszaj do uzyskania gładkiego rzadkiego ciasta.
2. Kajzerki pokrój w drobną kostkę, połącz z przygotowanym ciastem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Ciasto wylej do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką okrągłej formy.
3. Mandarynki umyj starannie, obierz. Podziel na cząstki i pozbaw białych błonek. Porzeczki umyj, osusz na sicie, pozbaw szypułek. Owoce rozłóż równomiernie na wierzchu ciasta.
4. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 20-25 minut. Ostudzony placek posyp pozostałym cukrem pudrem.