Potrawka z warzywami
Pyszne i lekkie danie.
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 20 dag brukselki
- 2 młode marchewki
- młody por
- 30 dag brokułu
- pęczek szalotek
- jabłko
- 4 łyżeczki masła
- sól
- pieprz
- tymianek
- olej
Przygotowanie:
1 Ziemniaki, marchew i jabłko umyj, obierz, pozostałe warzywa oczyść i dokładnie opłucz. Ziemniaki, marchew, jabłko i pora pokrój na małe kawałki, szalotki w plasterki, a brokuła podziel na różyczki. Do przygotowanych warzyw dodaj brukselkę, wymieszaj i przypraw solą, pieprzem, tymiankiem.
2 Przygotuj 4 żaroodporne naczynia z pokrywkami. Posmaruj olejem. Do każdego włóż porcję warzyw. Na wierzch połóż po łyżeczce masła. Piecz 15 -20 min w temperaturze 200°C. Naczynie z warzywami możesz przykryć również kółkiem wyciętym z ciasta francuskiego, przyciskając je do brzegów naczynia. Na środku natnij, włóż makaron rurkę, aby para miała ujście. W tej wersji piecz warzywa dłużej. Możesz też posypać wierzch potrawy startym żółtym serem.