Potrawy, które rozgrzewają serce - czekoladowy mus
Jesienią, gdy zmarznięci wracamy do domu, najchętniej jemy coś gorącego, sycącego, np. różne zapiekanki. Dobrze też sprawdzą się słodkie desery, które przede wszystkim ogrzewają serce, poprawiając nastrój.
Gorzka czekolada ma korzystny wpływ na trawienie, gdyż kakao zawiera ok. 15 proc. błonnika. Poza tym ma ona więcej przeciwutleniaczy niż owoce i soki owocowe. Neutralizują one wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się i rozwój chorób, m.in. nowotworów. Czekolada to także źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz magnezu, potasu, fosforu i cynku.
Do przygotowania deseru potrzebujemy: półtorej tabliczki gorzkiej czekolady, 6 jaj, 1 pomarańczę, 20 g masła.
Czekoladę, podzieloną na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, rozprowadzamy razem z masłem na bardzo małym ogniu. Oddzielamy białka od żółtek. Odkładamy żółtka do salaterki, a białka do drugiej. Skórkę pomarańczy ścieramy do miski z żółtkami, a następnie mieszamy przez kilka sekund.
Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę. Gdy czekolada się rozpuści, lekko studzimy, dodajemy żółtka, a następnie bardzo delikatnie dodajemy pianę z białek, mieszamy.
Rozkładamy powstały mus w miseczkach. Kawałek czekolady skrobiemy nożem, aby powstały wiórki. Posypujemy nimi mus i wkładamy do zamrażarki.
Następnego dnia wyjmujemy miseczki na dwie godziny przed serwowaniem.(PAP Life)