Potrawy na cały tydzień

Kanapki z rybą
Kanapki z rybą123RF/PICSEL

Kanapki ze śledziem

Składniki

  • bułka wrocławska lub bagietka
  • kilka dużych plastrów śledzi
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 buraki
  • cebula
  • biały serek np. Piątnica lub Bieluch
  • sól
  • pieprz
  • ocet jabłkowy
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • natka pietruszki
  • łyżka masła
  • czerwona cebula

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Śledzie zielone w zalewieINTERIA.TVInteria.tv
Tortille wegetariańskie
Tortille wegetariańskie123RF/PICSEL

Placki kukurydziane z warzywami

Składniki

- tortille

  • 1,5 szklanki masa harina (specjalnej mąki kukurydzianej)
  • szklanka ciepłej wody
  • sól (można użyć gotowych tortilli)

- nadzienie

  • czerwona cebula
  • mała puszka groszku
  • czerwona papryka
  • mała puszka kukurydzy
  • marchewka
  • garść kiełków
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Roladki z tortilli z łososiemInteria KulinariaInteria Kulinaria
Szaszłyki z kurczakiem
Szaszłyki z kurczakiem123RF/PICSEL

Szaszłyki z kurczakiem

Składniki

  • pierś kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • cukinia
  • czerwona i żółta papryka
  • bakłażan
  • łyżka soku z cytryny
  • olej
  • tymianek
  • oregano
  • mięta
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana123RF/PICSEL

Lazania ziemniaczana

Składniki

  • 2 kilogramy ziemniaków
  • 4 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • olej do smażenia
  • 50 dag mielonego mięsa
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • pół łyżeczki słodkiej
  • papryki w proszku
  • pół łyżeczki lubczyku
  • imbir w proszku
  • chilli w proszku
  • 20 dag żółtego sera
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Przepis na lazanię z wołowinąInteria KulinariaInteria Kulinaria
Sałatka z czerwonej kapusty
Sałatka z czerwonej kapusty123RF/PICSEL

Sałatka z czerwonej kapusty

Składniki

  • główka czerwonej kapusty
  • 2 marchewki
  • kilka suszonych śliwek kalifornijskich
  • 2 twarde gruszki
  • 20 dag twardego sera koziego
  • 10 dag parmezanu
  • listki świeżej mięty
  • sól
  • pieprz

- sos

  • pół cytryny
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • odrobina musztardy sarepskiej

Sposób przygotowania

Przepis na sałatkę szopską z fetąInteria KulinariaInteria Kulinaria
Kotlety ziemniaczane
Kotlety ziemniaczane123RF/PICSEL

Kotlety ziemniaczane

Składniki

  • 40 dag ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • bułka tarta do środka
  • kotletów i do obtoczenia ich
  • łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Genialny sposób na mięso mielone - warzywne kotletyInteria KulinariaInteria Kulinaria
Do sałatki możesz również dodać pomidorki koktajlowe
Do sałatki możesz również dodać pomidorki koktajlowe123RF/PICSEL

Sałatka z fasoli

Składniki

  • 30 dag zielonej fasoli szparagowej
  • 10 dag białej fasoli
  • 2 marchewki
  • czerwona cebula
  • 2 jajka

- sos

  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • pół łyżeczki curry
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
Prawdziwa fasolka po bretońsku - szybki przepisInteria KulinariaInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?