Potrawy na cały tydzień
Te danie posmakują całej rodzinie!
Kanapki ze śledziem
Sposób przygotowania
1. Śledzie mocz kilka godzin, zmieniając kilkakrotnie wodę. Osącz, osusz. Buraki ugotuj, ostudź, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj startą drobno cebulę, sok cytrynowy, sól, pieprz oraz kilka łyżek serka. Dobrze wymieszaj.
2. Śledzie skrop lekko octem jabłkowym, pokrój w cienkie plasterki. Bułkę pokrój na małe kromki. Każdą posmaruj masłem, ułóż na nich po porcji masy buraczanej z serkiem.
3. Na wierzchu ułóż plasterki ogórka kiszonego, śledzia. Udekoruj czerwoną cebulą i natką pietruszki.
Placki kukurydziane z warzywami
Sposób przygotowania
1. Mąkę zagnieć z wodą i solą, owiń folią na pół godziny. Formuj kulki, wałkuj, smaż około 40 sekund z każdej strony.
2. Warzywa pokrój, usmaż na oleju, wlej kilka łyżek wody, duś. Faszeruj tortille.
Szaszłyki z kurczakiem
Sposób przygotowania
1. Pierś kurczaka opłucz, osusz. Pokrój na małe kawałki, oprósz solą i pieprzem, posyp tymiankiem, oregano, miętą, polej kilkoma łyżkami oleju i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszaj, odstaw na pół godziny.
2. Paprykę, cukinię, bakłażana, ziemniaki pokrój w kawałki, posyp przyprawami, smaż na oliwie ze wszystkich stron. Ułóż na papierowym ręczniku, aby dobrze osączyły się z tłuszczu.
3. Patyczki do szaszłyków mocz pół godziny w zimnej wodzie. Nadziewaj na nie mięso i warzywa. Ułóż na ruszcie i grilluj 20 minut ze wszystkich stron. Podawaj z białym pieczywem lub ryżem i surówkami.
Lazania ziemniaczana
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, smaż na oleju z obu stron. Posyp je solą, pieprzem. Cebule pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju.
2. Mięso smaż, mieszając. Dodaj do niego czosnek, kilka łyżek zeszklonej cebuli, przyprawy, koncentrat. Smaż 20 minut. Układaj naprzemiennie ziemniaki, i mięso. Zapiekaj 30 minut w temp. 180 st. C. Pod koniec posyp startym żółtym serem i natką.
Sałatka z czerwonej kapusty
Sposób przygotowania
1. Kapustę poszatkuj, lekko ugnieć, by puściła sok. Marchewkę zetrzyj na tarce, śliwki i gruszki pokrój w paski.
2. Warzywa wymieszaj w misce, dodaj pokrojone w cienkie plastry sery, posyp solą i pieprzem.
3. Cytrynę sparz, wyciśnij z niej sok. Dodaj oliwę, ocet, cukier, sól, musztardę. Składniki dokładnie wymieszaj, by się połączyły. Sosem polej sałatkę tuż przed podaniem, lekko zamieszaj.
Kotlety ziemniaczane
Sposób przygotowania
1. Cebulę zeszklij. Do ugotowanych ziemniaków dodaj cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą, natkę, koper. Wsyp przyprawy.
2. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Formuj kotlety, obtaczaj je w bułce tartej. Rozgrzej masło klarowane lub olej, włóż kotlety i smaż z obu stron około 4 minuty na złoty kolor. Podawaj posypane szczypiorkiem i koperkiem.
Sałatka z fasoli
1. Fasolkę szparagową i fasolę białą ugotuj w osolonej wodzie lub na parze. Czerwoną cebulę pokrój, jajka ugotuj na twardo. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Oliwę lub olej wymieszaj z sosem sojowym, sokiem cytrynowym, curry, solą i pieprzem. Warzywa włóż do salaterki, wymieszaj. Ułóż jajka, polej sosem.