Potrawy na cały tydzień

Te danie posmakują całej rodzinie!

Kanapki z rybą
Kanapki z rybą123RF/PICSEL

Kanapki ze śledziem

Sposób przygotowania

1. Śledzie mocz kilka godzin, zmieniając kilkakrotnie wodę. Osącz, osusz. Buraki ugotuj, ostudź, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj startą drobno cebulę, sok cytrynowy, sól, pieprz oraz kilka łyżek serka. Dobrze wymieszaj. 

2. Śledzie skrop lekko octem jabłkowym, pokrój w cienkie plasterki. Bułkę pokrój na małe kromki. Każdą posmaruj masłem, ułóż na nich po porcji masy buraczanej z serkiem. 

3. Na wierzchu ułóż plasterki ogórka kiszonego, śledzia. Udekoruj czerwoną cebulą i natką pietruszki. 

Zmysłowe smaki: Śledzie zielone w zalewieInteria.tv
Tortille wegetariańskie
Tortille wegetariańskie123RF/PICSEL

Placki kukurydziane z warzywami

Sposób przygotowania

1. Mąkę zagnieć z wodą i solą, owiń folią na pół godziny. Formuj kulki, wałkuj, smaż około 40 sekund z każdej strony. 

2. Warzywa pokrój, usmaż na oleju, wlej kilka łyżek wody, duś. Faszeruj tortille. 

Roladki z tortilli z łososiemInteria Kulinaria
Szaszłyki z kurczakiem
Szaszłyki z kurczakiem123RF/PICSEL

Szaszłyki z kurczakiem

Sposób przygotowania

1. Pierś kurczaka opłucz, osusz. Pokrój na małe kawałki, oprósz solą i pieprzem, posyp tymiankiem, oregano, miętą, polej kilkoma łyżkami oleju i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszaj, odstaw na pół godziny. 

2. Paprykę, cukinię, bakłażana, ziemniaki pokrój w kawałki, posyp przyprawami, smaż na oliwie ze wszystkich stron. Ułóż na papierowym ręczniku, aby dobrze osączyły się z tłuszczu. 

3. Patyczki do szaszłyków mocz pół godziny w zimnej wodzie. Nadziewaj na nie mięso i warzywa. Ułóż na ruszcie i grilluj 20 minut ze wszystkich stron. Podawaj z białym pieczywem lub ryżem i surówkami. 

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana123RF/PICSEL

Lazania ziemniaczana

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, smaż na oleju z obu stron. Posyp je solą, pieprzem. Cebule pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju. 

2. Mięso smaż, mieszając. Dodaj do niego czosnek, kilka łyżek zeszklonej cebuli, przyprawy, koncentrat. Smaż 20 minut. Układaj naprzemiennie ziemniaki, i mięso. Zapiekaj 30 minut w temp. 180 st. C. Pod koniec posyp startym żółtym serem i natką. 

Przepis na lazanię z wołowinąInteria Kulinaria
Sałatka z czerwonej kapusty
Sałatka z czerwonej kapusty123RF/PICSEL

Sałatka z czerwonej kapusty

Sposób przygotowania

1. Kapustę poszatkuj, lekko ugnieć, by puściła sok. Marchewkę zetrzyj na tarce, śliwki i gruszki pokrój w paski. 

2. Warzywa wymieszaj w misce, dodaj pokrojone w cienkie plastry sery, posyp solą i pieprzem. 

3. Cytrynę sparz, wyciśnij z niej sok. Dodaj oliwę, ocet, cukier, sól, musztardę. Składniki dokładnie wymieszaj, by się połączyły. Sosem polej sałatkę tuż przed podaniem, lekko zamieszaj. 

Przepis na sałatkę szopską z fetąInteria Kulinaria
Kotlety ziemniaczane
Kotlety ziemniaczane123RF/PICSEL

Kotlety ziemniaczane

Sposób przygotowania

1. Cebulę zeszklij. Do ugotowanych ziemniaków dodaj cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą, natkę, koper. Wsyp przyprawy. 

2. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Formuj kotlety, obtaczaj je w bułce tartej. Rozgrzej masło klarowane lub olej, włóż kotlety i smaż z obu stron około 4 minuty na złoty kolor. Podawaj posypane szczypiorkiem i koperkiem. 

Genialny sposób na mięso mielone - warzywne kotletyInteria Kulinaria
Do sałatki możesz również dodać pomidorki koktajlowe
Do sałatki możesz również dodać pomidorki koktajlowe123RF/PICSEL

Sałatka z fasoli

1. Fasolkę szparagową i fasolę białą ugotuj w osolonej wodzie lub na parze. Czerwoną cebulę pokrój, jajka ugotuj na twardo. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 

2. Oliwę lub olej wymieszaj z sosem sojowym, sokiem cytrynowym, curry, solą i pieprzem. Warzywa włóż do salaterki, wymieszaj. Ułóż jajka, polej sosem. 

Prawdziwa fasolka po bretońsku - szybki przepisInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas