Potrawy na cały tydzień

Te danie posmakują całej rodzinie!

Kanapki ze śledziem

Czas przyrządzenia: ok. 30 minut

Składniki

  • bułka wrocławska lub bagietka
  • kilka dużych plastrów śledzi
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 buraki
  • cebula
  • biały serek np. Piątnica lub Bieluch
  • sól
  • pieprz
  • ocet jabłkowy
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • natka pietruszki
  • łyżka masła
  • czerwona cebula

Sposób przygotowania

1. Śledzie mocz kilka godzin, zmieniając kilkakrotnie wodę. Osącz, osusz. Buraki ugotuj, ostudź, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj startą drobno cebulę, sok cytrynowy, sól, pieprz oraz kilka łyżek serka. Dobrze wymieszaj. 

2. Śledzie skrop lekko octem jabłkowym, pokrój w cienkie plasterki. Bułkę pokrój na małe kromki. Każdą posmaruj masłem, ułóż na nich po porcji masy buraczanej z serkiem. 

3. Na wierzchu ułóż plasterki ogórka kiszonego, śledzia. Udekoruj czerwoną cebulą i natką pietruszki. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje