Potrawy na cały tydzień
Te danie posmakują całej rodzinie!

Kanapki ze śledziem
Składniki
- bułka wrocławska lub bagietka
- kilka dużych plastrów śledzi
- 2 ogórki kiszone
- 2 buraki
- cebula
- biały serek np. Piątnica lub Bieluch
- sól
- pieprz
- ocet jabłkowy
- łyżeczka soku cytrynowego
- natka pietruszki
- łyżka masła
- czerwona cebula
Sposób przygotowania
1. Śledzie mocz kilka godzin, zmieniając kilkakrotnie wodę. Osącz, osusz. Buraki ugotuj, ostudź, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj startą drobno cebulę, sok cytrynowy, sól, pieprz oraz kilka łyżek serka. Dobrze wymieszaj.
2. Śledzie skrop lekko octem jabłkowym, pokrój w cienkie plasterki. Bułkę pokrój na małe kromki. Każdą posmaruj masłem, ułóż na nich po porcji masy buraczanej z serkiem.
3. Na wierzchu ułóż plasterki ogórka kiszonego, śledzia. Udekoruj czerwoną cebulą i natką pietruszki.

Placki kukurydziane z warzywami
Składniki
- tortille
- 1,5 szklanki masa harina (specjalnej mąki kukurydzianej)
- szklanka ciepłej wody
- sól (można użyć gotowych tortilli)
- nadzienie
- czerwona cebula
- mała puszka groszku
- czerwona papryka
- mała puszka kukurydzy
- marchewka
- garść kiełków
- olej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Mąkę zagnieć z wodą i solą, owiń folią na pół godziny. Formuj kulki, wałkuj, smaż około 40 sekund z każdej strony.
2. Warzywa pokrój, usmaż na oleju, wlej kilka łyżek wody, duś. Faszeruj tortille.

Szaszłyki z kurczakiem
Składniki
- pierś kurczaka
- 4 ziemniaki
- cukinia
- czerwona i żółta papryka
- bakłażan
- łyżka soku z cytryny
- olej
- tymianek
- oregano
- mięta
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Pierś kurczaka opłucz, osusz. Pokrój na małe kawałki, oprósz solą i pieprzem, posyp tymiankiem, oregano, miętą, polej kilkoma łyżkami oleju i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszaj, odstaw na pół godziny.
2. Paprykę, cukinię, bakłażana, ziemniaki pokrój w kawałki, posyp przyprawami, smaż na oliwie ze wszystkich stron. Ułóż na papierowym ręczniku, aby dobrze osączyły się z tłuszczu.
3. Patyczki do szaszłyków mocz pół godziny w zimnej wodzie. Nadziewaj na nie mięso i warzywa. Ułóż na ruszcie i grilluj 20 minut ze wszystkich stron. Podawaj z białym pieczywem lub ryżem i surówkami.

Lazania ziemniaczana
Składniki
- 2 kilogramy ziemniaków
- 4 cebule
- kilka ząbków czosnku
- olej do smażenia
- 50 dag mielonego mięsa
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- pół łyżeczki słodkiej
- papryki w proszku
- pół łyżeczki lubczyku
- imbir w proszku
- chilli w proszku
- 20 dag żółtego sera
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, smaż na oleju z obu stron. Posyp je solą, pieprzem. Cebule pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju.
2. Mięso smaż, mieszając. Dodaj do niego czosnek, kilka łyżek zeszklonej cebuli, przyprawy, koncentrat. Smaż 20 minut. Układaj naprzemiennie ziemniaki, i mięso. Zapiekaj 30 minut w temp. 180 st. C. Pod koniec posyp startym żółtym serem i natką.

Sałatka z czerwonej kapusty
Składniki
- główka czerwonej kapusty
- 2 marchewki
- kilka suszonych śliwek kalifornijskich
- 2 twarde gruszki
- 20 dag twardego sera koziego
- 10 dag parmezanu
- listki świeżej mięty
- sól
- pieprz
- sos
- pół cytryny
- 2 łyżeczki oliwy
- 3 łyżeczki octu balsamicznego
- pół łyżeczki cukru
- szczypta soli
- odrobina musztardy sarepskiej
Sposób przygotowania
1. Kapustę poszatkuj, lekko ugnieć, by puściła sok. Marchewkę zetrzyj na tarce, śliwki i gruszki pokrój w paski.
2. Warzywa wymieszaj w misce, dodaj pokrojone w cienkie plastry sery, posyp solą i pieprzem.
3. Cytrynę sparz, wyciśnij z niej sok. Dodaj oliwę, ocet, cukier, sól, musztardę. Składniki dokładnie wymieszaj, by się połączyły. Sosem polej sałatkę tuż przed podaniem, lekko zamieszaj.

Kotlety ziemniaczane
Składniki
- 40 dag ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 2 łyżki oliwy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- bułka tarta do środka
- kotletów i do obtoczenia ich
- łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka posiekanego szczypiorku
- masło klarowane lub olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Cebulę zeszklij. Do ugotowanych ziemniaków dodaj cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą, natkę, koper. Wsyp przyprawy.
2. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Formuj kotlety, obtaczaj je w bułce tartej. Rozgrzej masło klarowane lub olej, włóż kotlety i smaż z obu stron około 4 minuty na złoty kolor. Podawaj posypane szczypiorkiem i koperkiem.

Sałatka z fasoli
Składniki
- 30 dag zielonej fasoli szparagowej
- 10 dag białej fasoli
- 2 marchewki
- czerwona cebula
- 2 jajka
- sos
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- pół łyżeczki curry
- łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
1. Fasolkę szparagową i fasolę białą ugotuj w osolonej wodzie lub na parze. Czerwoną cebulę pokrój, jajka ugotuj na twardo. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Oliwę lub olej wymieszaj z sosem sojowym, sokiem cytrynowym, curry, solą i pieprzem. Warzywa włóż do salaterki, wymieszaj. Ułóż jajka, polej sosem.