Potrawy na cały tydzień

Te danie posmakują całej rodzinie!

Kanapki z rybą
Kanapki z rybą123RF/PICSEL

Kanapki ze śledziem

Składniki

  • bułka wrocławska lub bagietka
  • kilka dużych plastrów śledzi
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 buraki
  • cebula
  • biały serek np. Piątnica lub Bieluch
  • sól
  • pieprz
  • ocet jabłkowy
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • natka pietruszki
  • łyżka masła
  • czerwona cebula

Sposób przygotowania

1. Śledzie mocz kilka godzin, zmieniając kilkakrotnie wodę. Osącz, osusz. Buraki ugotuj, ostudź, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj startą drobno cebulę, sok cytrynowy, sól, pieprz oraz kilka łyżek serka. Dobrze wymieszaj. 

2. Śledzie skrop lekko octem jabłkowym, pokrój w cienkie plasterki. Bułkę pokrój na małe kromki. Każdą posmaruj masłem, ułóż na nich po porcji masy buraczanej z serkiem. 

3. Na wierzchu ułóż plasterki ogórka kiszonego, śledzia. Udekoruj czerwoną cebulą i natką pietruszki. 

Zmysłowe smaki: Śledzie zielone w zalewieInteria.tv
Tortille wegetariańskie
Tortille wegetariańskie123RF/PICSEL

Placki kukurydziane z warzywami

Składniki

- tortille

  • 1,5 szklanki masa harina (specjalnej mąki kukurydzianej)
  • szklanka ciepłej wody
  • sól (można użyć gotowych tortilli)

- nadzienie

  • czerwona cebula
  • mała puszka groszku
  • czerwona papryka
  • mała puszka kukurydzy
  • marchewka
  • garść kiełków
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Mąkę zagnieć z wodą i solą, owiń folią na pół godziny. Formuj kulki, wałkuj, smaż około 40 sekund z każdej strony. 

2. Warzywa pokrój, usmaż na oleju, wlej kilka łyżek wody, duś. Faszeruj tortille. 

Roladki z tortilli z łososiemInteria Kulinaria
Szaszłyki z kurczakiem
Szaszłyki z kurczakiem123RF/PICSEL

Szaszłyki z kurczakiem

Składniki

  • pierś kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • cukinia
  • czerwona i żółta papryka
  • bakłażan
  • łyżka soku z cytryny
  • olej
  • tymianek
  • oregano
  • mięta
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Pierś kurczaka opłucz, osusz. Pokrój na małe kawałki, oprósz solą i pieprzem, posyp tymiankiem, oregano, miętą, polej kilkoma łyżkami oleju i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszaj, odstaw na pół godziny. 

2. Paprykę, cukinię, bakłażana, ziemniaki pokrój w kawałki, posyp przyprawami, smaż na oliwie ze wszystkich stron. Ułóż na papierowym ręczniku, aby dobrze osączyły się z tłuszczu. 

3. Patyczki do szaszłyków mocz pół godziny w zimnej wodzie. Nadziewaj na nie mięso i warzywa. Ułóż na ruszcie i grilluj 20 minut ze wszystkich stron. Podawaj z białym pieczywem lub ryżem i surówkami. 

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana123RF/PICSEL

Lazania ziemniaczana

Składniki

  • 2 kilogramy ziemniaków
  • 4 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • olej do smażenia
  • 50 dag mielonego mięsa
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • pół łyżeczki słodkiej
  • papryki w proszku
  • pół łyżeczki lubczyku
  • imbir w proszku
  • chilli w proszku
  • 20 dag żółtego sera
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, smaż na oleju z obu stron. Posyp je solą, pieprzem. Cebule pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju. 

2. Mięso smaż, mieszając. Dodaj do niego czosnek, kilka łyżek zeszklonej cebuli, przyprawy, koncentrat. Smaż 20 minut. Układaj naprzemiennie ziemniaki, i mięso. Zapiekaj 30 minut w temp. 180 st. C. Pod koniec posyp startym żółtym serem i natką. 

Przepis na lazanię z wołowinąInteria Kulinaria
Sałatka z czerwonej kapusty
Sałatka z czerwonej kapusty123RF/PICSEL

Sałatka z czerwonej kapusty

Składniki

  • główka czerwonej kapusty
  • 2 marchewki
  • kilka suszonych śliwek kalifornijskich
  • 2 twarde gruszki
  • 20 dag twardego sera koziego
  • 10 dag parmezanu
  • listki świeżej mięty
  • sól
  • pieprz

- sos

  • pół cytryny
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • odrobina musztardy sarepskiej

Sposób przygotowania

1. Kapustę poszatkuj, lekko ugnieć, by puściła sok. Marchewkę zetrzyj na tarce, śliwki i gruszki pokrój w paski. 

2. Warzywa wymieszaj w misce, dodaj pokrojone w cienkie plastry sery, posyp solą i pieprzem. 

3. Cytrynę sparz, wyciśnij z niej sok. Dodaj oliwę, ocet, cukier, sól, musztardę. Składniki dokładnie wymieszaj, by się połączyły. Sosem polej sałatkę tuż przed podaniem, lekko zamieszaj. 

Przepis na sałatkę szopską z fetąInteria Kulinaria
Kotlety ziemniaczane
Kotlety ziemniaczane123RF/PICSEL

Kotlety ziemniaczane

Składniki

  • 40 dag ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • bułka tarta do środka
  • kotletów i do obtoczenia ich
  • łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Cebulę zeszklij. Do ugotowanych ziemniaków dodaj cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą, natkę, koper. Wsyp przyprawy. 

2. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Formuj kotlety, obtaczaj je w bułce tartej. Rozgrzej masło klarowane lub olej, włóż kotlety i smaż z obu stron około 4 minuty na złoty kolor. Podawaj posypane szczypiorkiem i koperkiem. 

Genialny sposób na mięso mielone - warzywne kotletyInteria Kulinaria
Do sałatki możesz również dodać pomidorki koktajlowe
Do sałatki możesz również dodać pomidorki koktajlowe123RF/PICSEL

Sałatka z fasoli

Składniki

  • 30 dag zielonej fasoli szparagowej
  • 10 dag białej fasoli
  • 2 marchewki
  • czerwona cebula
  • 2 jajka

- sos

  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • pół łyżeczki curry
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

1. Fasolkę szparagową i fasolę białą ugotuj w osolonej wodzie lub na parze. Czerwoną cebulę pokrój, jajka ugotuj na twardo. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 

2. Oliwę lub olej wymieszaj z sosem sojowym, sokiem cytrynowym, curry, solą i pieprzem. Warzywa włóż do salaterki, wymieszaj. Ułóż jajka, polej sosem. 

Prawdziwa fasolka po bretońsku - szybki przepisInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?