Potrawy na rodzinne spotkanie
Stół pełen przysmaków cieszy nie mniej niż prezenty pod choinką. Postaw na tradycyjne dania z nutą nowoczesności, a zadowolisz i teściów, i kuzynów.
Szynka pieczona
Sposób przygotowania
Wymieszaj olej, miód, sok z 1 pomarańczy, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i szczyptę imbiru. Szynkę ponacinaj z wierzchu w kratkę i posmaruj marynatą. W nacięcia wbij goździki. Tak przygotowaną szynkę odstaw na 12 godzin do lodówki. Na godzinę przed pieczeniem natrzyj ją startym imbirem oraz startą skórką pomarańczową. Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem, polej resztą marynaty, przykryj i piecz 70 minut w 190 stopniach C. Zdejmij przykrywkę lub folię, by szynka się przyrumieniła. Dodaj pokrojone w plastry pomarańcze (pozbaw ich gorzkich białych błon) i piecz jeszcze około 20 minut.
Pierś kaczki z purée z batatów
Sposób przygotowania
Piersi z kaczki umyj, osusz i natnij w kratkę od strony skóry. Natrzyj je sosem sojowym z miodem i marmoladą. Odstaw na noc do lodówki. Wyjmij na pół godz. przed smażeniem, zachowaj marynatę. Bataty obierz, pokrój i ugotuj w osolonej wodzie. Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Piersi smaż skórą do dna suchej patelni ok. 5 minut. Po 5 minutach przewróć je na 2 minuty na drugą stronę, obsmaż też przez chwilę boki. Obsmażoną kaczkę wstaw w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na 8 minut. Marynatę wlej na patelnię, na której smażyłaś kaczkę. Odparuj i zredukuj sos. Upieczoną pierś odstaw na chwilę. Odcedź bataty i zmiksuj je z mlekiem i masłem. Podawaj z pokrojoną kaczką.