Reklama

Reklama

Potrawy na rodzinne spotkanie

Stół pełen przysmaków cieszy nie mniej niż prezenty pod choinką. Postaw na tradycyjne dania z nutą nowoczesności, a zadowolisz i teściów, i kuzynów.

Szynka pieczona

Składniki

  • ok. 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 pomarańcze
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 szczypta imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1 garść goździków

Sposób przygotowania

Wymieszaj olej, miód, sok z 1 pomarańczy, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i szczyptę imbiru. Szynkę ponacinaj z wierzchu w kratkę i posmaruj marynatą. W nacięcia wbij goździki. Tak przygotowaną szynkę odstaw na 12 godzin do lodówki. Na godzinę przed pieczeniem natrzyj ją startym imbirem oraz startą skórką pomarańczową. Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem, polej resztą marynaty, przykryj i piecz 70 minut w 190 stopniach C. Zdejmij przykrywkę lub folię, by szynka się przyrumieniła. Dodaj pokrojone w plastry pomarańcze (pozbaw ich gorzkich białych błon) i piecz jeszcze około 20 minut. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje