Prawdziwy włoski makaron z durum
Makaron, to jeden z głównych przysmaków Włochów. W ich kraju jednak nie je się takich makaronów, jak w Polsce. Tam króluje makaron, który powstaje z pszenicy durum. Jest świeży, sprężysty i nie skleja się podczas gotowania.
Takie makarony można łatwo poznać, bowiem pszenica durum zawiera dużą ilość barwników karotenoidowych i wytworzone z niej produkty mają żółte zabarwienie.
Włoski makaron jest dużo zdrowszy
- Semolina ma dużo wartości odżywczych i witamin, dlatego włoskie makarony są dużo bardziej wartościowe. Poza tym nie są zasuszane. Taki makaron wystarczy wrzucić do wrzącej wody na dwie minuty i już jest gotowy" - mówi PAP Life Agnieszka Szewczuk z firmy Amelli, producenta włoskich makaronów.
Durum ma większe ziarna niż normalna pszenica i jest sprowadzana m.in. z Kanady, USA, Argentyny.
Prawdziwe włoskie makarony robi się z wody, świeżych jaj i mąki z pszenicy durum. Jest ich kilka rodzajów, m.in. pappardelle, fusilli, tagliatelle, gigli, linguine oraz penne. Nie ma problemów z jego dostępnością na polskim rynku.