Precle z makiem i sezamem

Wystarczy dobry pomysł i kilka wolnych chwil, by z prostych składników zrobić coś wyjątkowego.

Precel z makiem
Precel z makiem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Przesianą mąkę i sodę wymieszaj z drożdżami zmieszanymi z cukrem i wodą. Dodaj sól i roztopione masło. Wyrób ciasto, odstaw na 2 godziny. Podziel je na 16 części, z każdej uformuj wałeczek, a następnie zwiń w precel. 

2. Zagotuj 2 litry wody z sodą. Każdego precla gotuj przez pół minuty i układaj na blasze. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Posyp makiem i sezamem. Piecz 15 minut w temp. 230 st. C na złoty kolor.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas