Precle z makiem i sezamem

Wystarczy dobry pomysł i kilka wolnych chwil, by z prostych składników zrobić coś wyjątkowego.

Składniki dla: 16 sztuk

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • 8 dag drożdży
  • 1,5 szklanki wody
  • łyżka cukru
  • 5 dag masła
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • żółtko
  • łyżka maku
  • sezam
  • sól

Sposób przygotowania

1. Przesianą mąkę i sodę wymieszaj z drożdżami zmieszanymi z cukrem i wodą. Dodaj sól i roztopione masło. Wyrób ciasto, odstaw na 2 godziny. Podziel je na 16 części, z każdej uformuj wałeczek, a następnie zwiń w precel. 

2. Zagotuj 2 litry wody z sodą. Każdego precla gotuj przez pół minuty i układaj na blasze. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Posyp makiem i sezamem. Piecz 15 minut w temp. 230 st. C na złoty kolor. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje