Prosta babka wielkanocna
Wielkanocna babka zawsze ma wzięcie! Dopóki jest nietknięta, stanowi pierwszorzędną ozdobę stołu i jeden z kulinarnych symboli tych świąt. Ale gdy już zostanie pokrojona, znika w mgnieniu oka.
- 1 kostka masła (w temp. pokojowej)
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 i 1/4 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 3 cytryny
- 1 łyżka miękkiej margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- aromat cytrynowy do ciast
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Wyciskamy z cytryn sok, przelewamy go do szklanki (jeśli chcemy zrobić polewę, 1/3 soku odstawiamy na później), a skórki ścieramy na małych oczkach tarki.
- Masło ucieramy w dużej misce z cukrem, stopniowo dodajemy po jednym jajku. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie cytrynowe skórki, sok i aromat. Mieszamy, aż składniki się połączą.
- Formę do babki natłuszczamy margaryną, wlewamy doń powstałe ciasto i pieczemy w temp. 180 stopni "do suchego patyczka". W praktyce będzie o ok. 45-50 min.
- Cukier puder mieszamy z 1/3 pozostawionego cytrynowego soku. Tak powstałą lukrową polewą delikatnie oblewamy upieczoną babkę.
***Zobacz także