Prosta babka wielkanocna

Wielkanocna babka zawsze ma wzięcie! Dopóki jest nietknięta, stanowi pierwszorzędną ozdobę stołu i jeden z kulinarnych symboli tych świąt. Ale gdy już zostanie pokrojona, znika w mgnieniu oka.

Wbrew pozorom nie jest to trudny wypiek
Wbrew pozorom nie jest to trudny wypiek123RF/PICSEL
  • 1 kostka masła (w temp. pokojowej)
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 i 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 3 cytryny
  • 1 łyżka miękkiej margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • aromat cytrynowy do ciast
  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Wyciskamy z cytryn sok, przelewamy go do szklanki (jeśli chcemy zrobić polewę, 1/3 soku odstawiamy na później), a skórki ścieramy na małych oczkach tarki.
  2. Masło ucieramy w dużej misce z cukrem, stopniowo dodajemy po jednym jajku. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie cytrynowe skórki, sok i aromat. Mieszamy, aż składniki się połączą. 
  3. Formę do babki natłuszczamy margaryną, wlewamy doń powstałe ciasto i pieczemy w temp. 180 stopni "do suchego patyczka". W praktyce będzie o ok. 45-50 min.
  4. Cukier puder mieszamy z 1/3 pozostawionego cytrynowego soku. Tak powstałą lukrową polewą delikatnie oblewamy upieczoną babkę.

***Zobacz także

"Ewa gotuje": Serownik mazurkowy z suszonymi śliwkamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas