Prosta zupa z bobu z ananasem

Warzywa obierz i ugotuj z nich wywar. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle z posiekanym czosnkiem.

Składniki:

  • 800 g bobu
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 50 g sera gorgonzola
  • 1 ananas, obrany i pokrojony na plastry
  • olej rzepakowy do smażenia warzywa na wywar (marchew, por, cebula, seler)
  • garść listków świeżej melisy lub natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • sok z 1/2 cytryny

Reklama

Sposób przygotowania:


Warzywa obierz i ugotuj z nich wywar. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle z posiekanym czosnkiem. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, podlej całość wywarem i duś do miękkości. Bób gotuj około trzy minuty, opłucz go zimną wodą i obierz. Dodaj go razem z melisą do duszonych warzyw z wywarem. Ananasa zgrilluj na patelni z obu stron. Zupę dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, rozlej do miseczek, ułóż na wierzchu ananasa i posyp go gorgonzolą. Ozdób listkami melisy lub szczypiorkiem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje