Prosta zupa z bobu z ananasem
Warzywa obierz i ugotuj z nich wywar. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle z posiekanym czosnkiem.
Składniki:
- 800 g bobu
- 3-4 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 50 g sera gorgonzola
- 1 ananas, obrany i pokrojony na plastry
- olej rzepakowy do smażenia warzywa na wywar (marchew, por, cebula, seler)
- garść listków świeżej melisy lub natka pietruszki
- sól, pieprz
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
Warzywa obierz i ugotuj z nich wywar. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle z posiekanym czosnkiem. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, podlej całość wywarem i duś do miękkości. Bób gotuj około trzy minuty, opłucz go zimną wodą i obierz. Dodaj go razem z melisą do duszonych warzyw z wywarem. Ananasa zgrilluj na patelni z obu stron. Zupę dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, rozlej do miseczek, ułóż na wierzchu ananasa i posyp go gorgonzolą. Ozdób listkami melisy lub szczypiorkiem.