Reklama

Reklama

Proste ciasto czekoladowe

Proste w przygotowaniu, a bardzo smaczne.

Składniki

  • 130 g gorzkiej czekolady (pokrojonej)
  • 190 g mąki
  • 20 g kakao
  • 5 g drożdży w proszku
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 150g śmietanki 30 proc.

Składniki - polewa

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z kakao, drożdżami i cukrem. Jajka dodać do składników sypkich. Ubić mikserem, dodać masło i śmietankę. Na koniec dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać łyżką. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki i włożyć na 2 godziny do lodówki. Potem piec ok. 50 min w temperaturze 180 stopni. Kiedy trochę przestygnie przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze śmietanką i mieszać, aż powstanie jednolita masa. Nałożyć na ciasto i pozostawić do zastygnięcia.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje