Proste ciasto marchewkowe

Przygotujesz je w kilka chwil. Smakuje zarówno na ciepło jak i zimno.

Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe123RF/PICSEL

Składniki

  • 250 g marchewki, startej
  • 2 jaja
  • 140 g drobnego cukru
  • 140 ml oleju słonecznikowego
  • 75 g grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 20 g rodzynek
  • 175 g przesianej mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • odrobina mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

- polewa

  • 200 g cukru pudru
  • 200 g kremowego serka typu Philadelphia
  • 50 g masła

Sposób przygotowania

Jaja, cukier i olej miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy marchew, orzechy, rodzynki i mieszamy za pomocą łyżki. Mąkę z przyprawami mieszamy w osobnej misce. Dodajemy całość do masy i mieszamy do połączenia składników.

Ciasto przekładamy do keksówki długości ok. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st. C przez godzinę, sprawdzając patyczkiem czy ciasto marchewkowe się upiekło.

Krem: Cukier, serek oraz masło miksujemy do uzyskania gładkiej masy i nakładamy na gotowe, lekko ostudzone ciasto marchewkowe.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas