Proste ciasto marchewkowe
Przygotujesz je w kilka chwil. Smakuje zarówno na ciepło jak i zimno.
Składniki
- 250 g marchewki, startej
- 2 jaja
- 140 g drobnego cukru
- 140 ml oleju słonecznikowego
- 75 g grubo posiekanych orzechów włoskich
- 20 g rodzynek
- 175 g przesianej mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
- odrobina mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- polewa
- 200 g cukru pudru
- 200 g kremowego serka typu Philadelphia
- 50 g masła
Sposób przygotowania
Jaja, cukier i olej miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy marchew, orzechy, rodzynki i mieszamy za pomocą łyżki. Mąkę z przyprawami mieszamy w osobnej misce. Dodajemy całość do masy i mieszamy do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do keksówki długości ok. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st. C przez godzinę, sprawdzając patyczkiem czy ciasto marchewkowe się upiekło.
Krem: Cukier, serek oraz masło miksujemy do uzyskania gładkiej masy i nakładamy na gotowe, lekko ostudzone ciasto marchewkowe.