Proste sposoby na soczyste i miękkie mięso. Będzie rozpływać się w ustach

Jak przygotować mięso do pieczenia, smażenia lub duszenia? To pytanie zadają sobie nie tylko początkujący szefowie kuchni. Nieumiejętne obchodzenie się z mięsnymi porcjami może skutkować mdłym i niesmacznym posiłkiem. Każdy etap jest ważny! Od wyboru najlepszej jakości produktów, poprzez kuchenne sprzęty, aż po zastosowane dodatki. Wyjaśniamy, co zrobić, żeby mięso było soczyste i kruche. Zestaw kluczowych wskazówek pozwoli ci przygotować wyśmienitą ucztę, którą twoi bliscy będą długo wspominać.

Zostań mistrzem patelni i przygotuj popisowe danie mięsne
Zostań mistrzem patelni i przygotuj popisowe danie mięsne123RF/PICSEL

Jak kupować mięso?

W czasie zakupów najlepiej kierować się do zaufanych i lokalnych dostawców. Niestety, nie zawsze mamy taką możliwość, więc w sieciowych sklepach i dużych marketach musimy zachować szczególną czujność podczas wyboru mięsa na obiad.

Zwróć uwagę na jego kolor - nie powinno mieć sinych przebarwień. Unikaj kawałków, których kawałki tłuszczu są pożółkłe. Jeśli kupujesz mięso paczkowane, przyjrzyj się jego zawartości. Widząc dużą ilość wody w opakowaniu, zostaw je w sklepowej lodówce. Najprawdopodobniej mięso było już zamrażane i nie jest pierwszej świeżości. Z takich produktów nawet najbardziej doświadczony kucharz nie przygotuje soczystego posiłku.

Marynowanie mięsa to podstawa

Zapomnij o soli i pieprzu jako o uniwersalnych przyprawach do wszystkiego. Smaczne mięso można przygotować na niemalże nieograniczoną liczbę sposobów, korzystając z dużo bardziej interesujących produktów.

Kluczem do uzyskania kruchego mięsa jest uwzględnienie w marynacie kwaśnych składników. Sprawdzą się nie tylko cytrusowe soki, w tym najpopularniejszy - z cytryny. Mięso można obłożyć plasterkami kiwi lub zanurzyć w maślance, kefirze albo jogurcie naturalnym. Jeśli mamy do czynienia z wyjątkowo twardymi kawałkami mięsa, poleca się natrzeć je mocnym alkoholem.

Czas marynowania zależy od rodzaju mięsa oraz rozmiaru porcji. Ryby czy drób potrzebują mniej czasu niż wołowina albo dziczyzna. Możesz jednak założyć, że mięso do marynaty warto włożyć wieczorem, by spędziło w aromatycznej zalewie całą noc.

Jak postępować z mięsem, by było miękkie i smakowało wybornie?

Niezależnie od tego, jak chcesz przyrządzić mięso (na patelni, w piekarniku, na grillu), istnieje kilka uniwersalnych zasad, którymi należy kierować się w kuchni. Nie pozwól, by kulinarny wysiłek i czas poświęcony na przygotowanie posiłku poszły na marne. Odpowiednio przygotowane mięso będzie nie tylko smaczne i soczyste, ale zachowa też swoje składniki odżywcze.

  • Marynata do mięsa może zawierać hojną porcję ziół. Pamiętaj jednak, by przed obróbką termiczną usunąć je z powierzchni mięsa. Pod wpływem wysokiej temperatury zaczną się przypalać, nadając całości gorzki smak.
  • Mięso wyjmij z lodówki około pół godziny przed planowanym pieczeniem albo smażeniem. Nagłe wahania temperatury sprawiają, że upragnione przysmaki twardnieją.
  • Krótkie obsmażenie mięsa przed umieszczeniem go w piekarniku pomoże utrzymać drogocenne soki w jego wnętrzu.
  • Jeśli na warsztat bierzesz chude kawałki, np. drób i jagnięcinę, owiń je plastrami boczku lub słoniny. Bez ochronnej warstwy tłuszczu szybko wyschną i daleko im będzie do soczystego rarytasu.
Przygotuj mięsny posiłek, który zachwyci twoich gości
Przygotuj mięsny posiłek, który zachwyci twoich gości123RF/PICSEL

  • Chcąc poprawnie usmażyć mięso, dobrze jest wybierać patelnię z grubym dnem, która równomiernie rozprowadza ciepło i długo je utrzymuje. Przed wyłożeniem mięsa upewnij się, że tłuszcz jest dobrze rozgrzany. Nie układaj mięsnych kawałków ciasno. Lepiej smażyć je partiami, by nie obniżać nadmiernie temperatury na powierzchni patelni. To częsty błąd nowicjuszy, którzy chcą przyspieszyć proces smażenia, a w efekcie uzyskują twarde i suche mięso.
  • Staraj się utrzymywać stałą temperaturę podczas obróbki. Nie ustawiaj zbyt wysokich temperatur. Mięso bardzo szybko wyschnie i przypali się z zewnątrz, w środku pozostając surowym.
  • Sól dodawaj wyłącznie pod koniec obróbki lub po wyłożeniu mięsa na talerze. Dodawana na początku sprawia, że gotowe mięso jest suche jak wiór.
  • Gdy uznasz, że mięso jest gotowe, pozwól mu "odpocząć" przez kwadrans. Lepiej wstrzymać się z posiłkiem, ponieważ przez te kilkanaście minut jedzenie odcieknie z nadmiaru ewentualnego tłuszczu, a mięsne soki rozprowadzą się równomiernie po całej porcji. 
  • Jeśli jesteś fanem drobiu, koniecznie zobacz, jak zamarynować kurczaka, by smakiem nie odbiegał od potraw serwowanych w renomowanych restauracjach. Zastanawiasz się, jak poradzić sobie z twardym mięsem w gulaszu? Poznaj sekret delikatnego mięsa, a w kuchni nie spotkają cię już przykre niespodzianki.

    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas