Przekąski słodkie i zdrowe

Lekkie przysmaki, idealne na drugie śniadanie i podwieczorek, dostarczą malcowi energii oraz zaspokoją jego apetyt na łakocie.

Wzorowa przekąska powinna być lekkostrawna, bogata w cenne składniki
Wzorowa przekąska powinna być lekkostrawna, bogata w cenne składnikipoboczem.pl

Pierwsze takie miniposiłki można wprowadzić do menu maluszka już na początku rozszerzania diety (najwcześniej po 4. miesiącu). Na tym etapie sprawdzą się przede wszystkim musy owocowe oraz kaszki z owocami, a po 6. miesiącu także m.in. jogurciki dla niemowląt czy przeznaczone dla nich mleczne deserki.

Starszego bobasa można poczęstować dodatkowo np. herbatnikami dla niemowląt. Maluchy po 1. roku mają już szeroki asortyment zdrowych gotowych przekąsek, ale od czasu do czasu warto własnoręcznie przygotować coś dla dziecka. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste.

Przysmaki z kaszy, po 7. miesiącu życia

Zamiast kaszki smakowej zaproponuj dziecku mannę, czy gryczaną krakowską z owocami. Taki deser to dobre źródło energii, witamin i soli mineralnych.

Papka gryczana z jabłkiem

Składniki:

3 łyżki błyskawicznych płatków gryczanych

1 łyżeczka masła

duże słodkie jabłko lub słoiczek deserku, np. z jabłek i jagód czy jabłek z brzoskwiniami

Przygotowanie: W niewielkiej ilości wody ugotuj błyskawiczne płatki gryczane, a kiedy będą gotowe, dodaj do nich masło i wymieszaj. Następnie sparz, umyj i obierz jabłko. Po pokrojeniu na kawałki, rozgotuj owoc (w osobnym garnku) i przetrzyj przez sitko. Tak przygotowane owoce połącz z płatkami. Podawaj potrawę na ciepło lub na zimno. Jeśli zależy ci na czasie, zamiast jabłka, użyj owoców ze słoiczka.

Ciasteczka do pochrupania, po 11. miesiącu życia

Czasem zamiast gotowych herbatniczków dla niemowląt, zaserwuj dziecku lekkostrawne domowe ciasteczka. Możesz podać je z mlekiem i kawałkiem owocu.

Puszyste biszkopciki

Składniki:

4 jajka

ok. 1/2 szklanki cukru

1 szklanka mąki

Przygotowanie: Sparz i umyj jajka. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek wsyp cukier i utrzyj kogel-mogel. Dodaj do niego białka ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj. Przesiej mąkę, a potem starannie połącz ją z masą z jajek. Nagrzej piekarnik do temperatury 180oC. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Nabieraj łyżeczką ciasto i wykładaj je na blachę tak, by powstały małe ciasteczka. Piecz je przez ok. 15 minut - wyjmij z piekarnika, gdy lekko się zarumienią.

Domowy budyń, po 1. roku życia

Polany musem, sokiem własnej roboty czy przybrany świeżymi owocami jest o wiele zdrowszy niż deser z torebki.

Mleczne co nieco

Składniki:

300 ml mleka, które pije dziecko

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka cukru

1/2 szklanki malin lub domowy sok malinowy

Przygotowanie: Wymieszaj pół porcji mleka z mąką. Drugą połowę zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka powoli wlewaj to z dodatkiem mąki, cały czas mieszając. Gotowy budyń przełóż do miseczek. Opłukane maliny, rozgnieć, przetrzyj przez sitko i dodaj do budyniu lub polej go sokiem.

Lekkie ciasta z owocami, po2. roku życia

Domowe drożdżowe lub tarta z owocami będą smakować malcowi i nie obciążą nadmiernie jego żołądka.

Tarta owocowa

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki

szczypta soli

1/2 kostki masła

4-5 łyżek wody

5 łyżek dżemu wiśniowego

1 szklanka śmietany (36 proc.)

2 szklanki pokrojonych w kostkę jabłek

2 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie: Wymieszaj w misce mąkę i sól. Następnie włóż masło i posiekaj je nożem lub wyrabiaj palcami, aż powstanie ciasto podobne do kruszonki. Dodaj wodę i znów wyrób ciasto. Wstaw je do lodówki na 30 minut. Wysmaruj tłuszczem formę do tarty. Cienko rozwałkowanym ciastem wyłóż dno, formując brzeg wysokości ok. 3 cm. Ponakłuwaj placek wykałaczką i piecz go ok. 20 minut. Potem ostudź i posmaruj dżemem. Pokrojone jabłka rozłóż na papierowym ręczniku i osusz. Wymieszaj je z bitą śmietaną ubitą z cukrem pudrem. Przełóż na placek.

Pieczone owoce, po 1. roku życia

Taka słodka przekąska na ciepło to świetna propozycja nie tylko na chłodne dni. Owoce można podać w całości, ze zdrowymi dodatkami lub też np. zapiec je w kruszonce.

Gorące gruszki

Składniki:

2 gruszki

2 jabłka

4 łyżeczki dżemu porzeczkowego

1 jajko

1 opakowanie waniliowego serka homogenizowanego

1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie: Umyj gruszki i jabłka, obierz je, przekrój i wydrąż gniazda nasienne tak, by w owocach powstały małe "miseczki". Poukładaj owoce w naczyniu żaroodpornym. Do każdego wgłębienia włóż po łyżeczce dżemu. Zapiekaj owoce przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. W tym czasie z białka i cukru ubij sztywną pianę. Wyjmij naczynie z piekarnika, a potem na wierzch każdego z owoców nałóż porcję ubitego białka. Zapiekaj deser jeszcze przez kilka minut, aż pianka się zarumieni. Lekko przestudzone owoce udekoruj porcją serka homogenizowanego.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas