Przysmaki z cukinii

Zwana też kabaczkiem, należy do rodziny warzyw dyniowatych. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i nie uczula.

Dziecko po 1.-2. roku warto poczęstować cukinią duszoną, pieczoną lub gotowaną
Dziecko po 1.-2. roku warto poczęstować cukinią duszoną, pieczoną lub gotowaną123RF/PICSEL

Niemowlęciu po 6. miesiącu można ją dodać do zupki.

Smyka po 1.-2. roku warto poczęstować cukinią duszoną, pieczoną lub gotowaną.

Można ją nadziać mięsem mielonym i zapiec w sosie pomidorowym, przygotować leczo z dodatkiem papryki, pomidorów i parówek lub upiec na grillu (po zamarynowaniu w łagodnych ziołach oraz oliwie).

Można też usmażyć z niej delikatne placuszki.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas