Ptysie z mascarpone

Smaczny deser do porannej kawy.

Ptysie
Ptysie123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ciasto: zagotuj mleko z masłem. Wsyp cukier i malutką szczyptę soli. Zmniejsz ogień. Partiami wsyp przesianą mąkę i energicznie mieszaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Odstaw do ostudzenia. 

2. Wbij po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. Jeśli masa będzie wyglądała na zwarzoną, miksuj energicznie dalej, by się połączyła. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (jeśli go nie masz, wykorzystaj czystą torebkę foliową - zetnij jeden z jej rogów tak, by powstał otwór o śr. 1 cm

3. Na blaszkę z pergaminem wyciśnij niewielkie kulki ciasta, zachowując odstępy. Piecz w 190 st. przez 15-20 minut. Ptysie ostudź i przekrój ostrym nożem na połowy. 

4. Krem: żelatynę namocz w 3 łyżkach wrzątku. Ubij schłodzoną śmietankę. Połącz ją z serkiem, żelatyną i cukrem pudrem. Na końcu wmieszaj wiórki czekoladowe. Kremem przełóż ptysie. Lukier: podgrzej przecedzony przez sitko sok z cytryny. Wlej go do pudru, dodaj syrop i utrzyj lukier. Polej nim ptysie i ew. udekoruj je wiórkami z czekolady

Prosty przepis na kruche ciasteczkaInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas