Reklama

Reklama

Ptysie z mascarpone

Smaczny deser do porannej kawy.

Składniki

  • 12 dag mąki
  • 3 jajka
  • 11 dag masła
  • 190 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli

Składniki - krem

  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 20 dag serka mascarpone
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki wiórków czekoladowych
  • 2 łyżki cukru pudru

Składniki - lukier

  • 1,5 szkl. cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki syropu malinowego

Sposób przygotowania

1. Ciasto: zagotuj mleko z masłem. Wsyp cukier i malutką szczyptę soli. Zmniejsz ogień. Partiami wsyp przesianą mąkę i energicznie mieszaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Odstaw do ostudzenia. 

2. Wbij po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. Jeśli masa będzie wyglądała na zwarzoną, miksuj energicznie dalej, by się połączyła. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (jeśli go nie masz, wykorzystaj czystą torebkę foliową - zetnij jeden z jej rogów tak, by powstał otwór o śr. 1 cm

3. Na blaszkę z pergaminem wyciśnij niewielkie kulki ciasta, zachowując odstępy. Piecz w 190 st. przez 15-20 minut. Ptysie ostudź i przekrój ostrym nożem na połowy. 

4. Krem: żelatynę namocz w 3 łyżkach wrzątku. Ubij schłodzoną śmietankę. Połącz ją z serkiem, żelatyną i cukrem pudrem. Na końcu wmieszaj wiórki czekoladowe. Kremem przełóż ptysie. Lukier: podgrzej przecedzony przez sitko sok z cytryny. Wlej go do pudru, dodaj syrop i utrzyj lukier. Polej nim ptysie i ew. udekoruj je wiórkami z czekolady

Reklama


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy