Puchar waniliowy z kaszą manną z lodami czekoladowo-wiśniowymi z posypką pistacjową
Przekazy historyczne mówią, że Aleksander Wielki spożywał miód i nektar zmieszany z lodem i śniegiem. W Biblii możemy znaleźć wzmiankę, że król Salomon pijał zmrożone napoje podczas gorących dni.
Cesarz rzymski Neron zwykł wysyłać swoich najlepszych biegaczy w góry po śnieg, który potem był mieszany z siekanymi owocami i sokami. Lody w kształcie, jaki znamy dzisiaj, pojawiły się w Europie w XIII w., kiedy to Marco Polo przywiózł ze swoich podroży przepis na deser, który przypominał sorbet.
Danie łatwe, wegetariańskie, 90 min., 4 porcje
Składniki:
600 ml mleka
6 łyżek kaszy manny
1 opakowanie cukru z prawdziwą
wanilią
2 łyżki cukru
50 g czekolady gorzkiej
50 g pistacji
4 gałki lodów czekoladowo-wiśniowych
Przygotowanie:
1. Mleko wlać do garnka. Dodać kaszę, cukier z wanilią oraz zwykły. Całość podgrzać, mieszając przez kilka minut, aż kasza zgęstnieje.
2. Przelać kaszę do pucharków lodowych, ostudzić i wstawić do lodówki na 60 min.
3. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pistacje obrać i posiekać.
4. Pucharki wyjąć z lodówki. Nałożyć po gałce lodów, posypać czekoladą oraz pistacjami.