Puchar waniliowy z kaszą manną z lodami czekoladowo-wiśniowymi z posypką pistacjową

Przekazy historyczne mówią, że Aleksander Wielki spożywał miód i nektar zmieszany z lodem i śniegiem. W Biblii możemy znaleźć wzmiankę, że król Salomon pijał zmrożone napoje podczas gorących dni.

Puchar waniliowy z kaszą manną z lodami czekoladowo-wiśniowymi z posypką pistacjową
Puchar waniliowy z kaszą manną z lodami czekoladowo-wiśniowymi z posypką pistacjowąmateriały prasowe

Cesarz rzymski Neron zwykł wysyłać swoich najlepszych biegaczy w góry po śnieg, który potem był mieszany z siekanymi owocami i sokami. Lody w kształcie, jaki znamy dzisiaj, pojawiły się w Europie w XIII w., kiedy to Marco Polo przywiózł ze swoich podroży przepis na deser, który przypominał sorbet.

Danie łatwe, wegetariańskie, 90 min., 4 porcje

Okładka książki Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza "„Kipi kasza”.
Okładka książki Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza "„Kipi kasza”. materiały prasowe

Składniki:

600 ml mleka

6 łyżek kaszy manny

1 opakowanie cukru z prawdziwą

wanilią

2 łyżki cukru

50 g czekolady gorzkiej

50 g pistacji

4 gałki lodów czekoladowo-wiśniowych

Przygotowanie:

1. Mleko wlać do garnka. Dodać kaszę, cukier z wanilią oraz zwykły. Całość podgrzać, mieszając przez kilka minut, aż kasza zgęstnieje.

2. Przelać kaszę do pucharków lodowych, ostudzić i wstawić do lodówki na 60 min.

3. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pistacje obrać i posiekać.

4. Pucharki wyjąć z lodówki. Nałożyć po gałce lodów, posypać czekoladą oraz pistacjami.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas