Pucharek jagodowo - kokosowy

Sprawdź smak domowych lodów!

Składniki:

  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 220 ml śmietany kremówki
  • 10 dag drobnych wiórków kokosowych
  • sok z 1 cytryny
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki cukru
  • 20 dag jagód
  • 1 białko
  • Do dekoracji: l20 dag kruchych ciastek kokosowych, mięta i jagody

Przygotowanie:

1. Śmietanę zagotuj z wiórkami kokosowymi, wystudź, wstaw do lodówki na 2 godziny, potem dokładnie odcedź i odciśnij wiórki. Jagody zmiksuj, ew. mus owocowy przetrzyj przez sitko. Kokosową śmietanę ubij z cukrem oraz cukrem waniliowym. Jogurt utrzyj z sokiem cytrynowym.

Reklama

2. Domieszaj bitą śmietanę dodawaną małymi porcjami. Białko ubij na sztywno, delikatnie domieszaj do masy. Potem masę śmietankowo-jogurtową rozdziel. Jedną połowę połącz z musem jagodowym.

3. Masy lodowe przelej do osobnych miseczek. Przykryj i wstaw do zamrażalnika na 2 godziny. W tym czasie co 30 minut mieszaj zamarzające lody. Następnie mroź je jeszcze przez 3 godziny. Przed podaniem przełóż je na 10-15 minut do lodówki.

4. Do pucharków nałóż porcje lodów kokosowych i jagodowych. Przełóż połamanymi ciastkami. Udekoruj miętą i jagodami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje