Pulpety w sosie koperkowym
Banalny obiad dla całej rodziny

Składniki
- 60 dag mielonego mięsa z indyka
- 2 szkl. gęstego jogurtu
- 1 pęczek koperku
- 2 średnie pomidory
- 4 łyżki kaszki kukurydzianej
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- przyprawa do zupy typu wegeta
Sposób przygotowania
1. Pomidory oczyść, miąższ pokrój w kostkę. Koperek opłucz, odłóż trochę do dekoracji, resztę posiekaj. 2. W garnku nastaw wodę do gotowania pulpetów. Przypraw ją wegetą. Mięso wymieszaj z kaszką, jajkiem, 2 łyżkami posiekanego koperku i kosteczkami pomidorów. Przypraw 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Dobrze wyrób. Z masy uformuj 8 pulpetów. Obtocz je w mące. Włóż je do gotującej się wody. Gotuj ok. 15 minut od momentu wypłynięcia. 3. Obierz i posiekaj drugi ząbek czosnku. Wymieszaj go z jogurtem i resztą koperku. Przypraw solą i pieprzem. Pulpeciki wyjmij łyż- ką cedzakową. Polej sosem. Danie udekoruj odłożonym wcześniej koperkiem.