Reklama

Reklama

Pulpety w sosie koperkowym

Banalny obiad dla całej rodziny

Składniki

  • 60 dag mielonego mięsa z indyka
  • 2 szkl. gęstego jogurtu
  • 1 pęczek koperku
  • 2 średnie pomidory
  • 4 łyżki kaszki kukurydzianej

Składniki

  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do zupy typu wegeta

Sposób przygotowania

1. Pomidory oczyść, miąższ pokrój w kostkę. Koperek opłucz, odłóż trochę do dekoracji, resztę posiekaj. 

2. W garnku nastaw wodę do gotowania pulpetów. Przypraw ją wegetą. Mięso wymieszaj z kaszką, jajkiem, 2 łyżkami posiekanego koperku i kosteczkami pomidorów. Przypraw 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Dobrze wyrób. Z masy uformuj 8 pulpetów. Obtocz je w mące. Włóż je do gotującej się wody. Gotuj ok. 15 minut od momentu wypłynięcia. 

3. Obierz i posiekaj drugi ząbek czosnku. Wymieszaj go z jogurtem i resztą koperku. Przypraw solą i pieprzem. Pulpeciki wyjmij łyż- ką cedzakową. Polej sosem. Danie udekoruj odłożonym wcześniej koperkiem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje