Pulpety w sosie koperkowym
Banalny obiad dla całej rodziny
Sposób przygotowania
1. Pomidory oczyść, miąższ pokrój w kostkę. Koperek opłucz, odłóż trochę do dekoracji, resztę posiekaj.
2. W garnku nastaw wodę do gotowania pulpetów. Przypraw ją wegetą. Mięso wymieszaj z kaszką, jajkiem, 2 łyżkami posiekanego koperku i kosteczkami pomidorów. Przypraw 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Dobrze wyrób. Z masy uformuj 8 pulpetów. Obtocz je w mące. Włóż je do gotującej się wody. Gotuj ok. 15 minut od momentu wypłynięcia.
3. Obierz i posiekaj drugi ząbek czosnku. Wymieszaj go z jogurtem i resztą koperku. Przypraw solą i pieprzem. Pulpeciki wyjmij łyż- ką cedzakową. Polej sosem. Danie udekoruj odłożonym wcześniej koperkiem.