Purée z marchwi
Przepis Audrey Hepburn.
Składniki (na cztery osoby):
- 6 marchewek pokrojonych w kostkę
- 3 ½ łyżki (50 g) miękkiego masła
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka (18 g) śmietany (powyżej 36%)
Włóż marchewkę do średniego rondla. Dodaj dwie łyżki zimnej wody i zagotuj. Kiedy marchew będzie miękka, przenieś ją do malaksera z metalowym ostrzem. Dodaj masło, sól i pieprz do smaku, śmietanę (możesz zwiększyć ilość wedle uznania) i dokładnie zmiksuj.
Jeśli lubisz podwędzany aromat, możesz owinąć obrane marchewki w folię aluminiową i położyć na rozgrzanym grillu na 45 minut. Uzyskane w ten sposób puree będzie miało silniejszy zapach, co dobrze się komponuje z mięsem z grilla.
Przepis pochodzi z biografii Audrey Hepburn pt. "Audrey w domu" napisanej przez syna aktorki Lukę Dottiego, w przekładzie Doroty Dziewońskiej, która ukaże się nakładem Wydawnictwa Literackiego 3 marca 2016 roku.