Puszysta minipizza z mięsnym sosem i oscypkiem

Kuszą bogactwem smaków, pięknym aromatem i... formą, która ułatwia dzielenie się pizzą lub pozostawienie jej na później.

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 szkl. mąki
  • szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. ciepłej wody
  • 2 dag drożdży
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 cebula
  • 30 dag mielonej wołowiny
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 20 dag oscypka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 dymki
  • 3 łyżki pasty ajwar
  • sól
  • pieprz
  • trochę mąki do oprószenia stolnicy

Sposób przygotowania

1. Mąkę wymieszaj w miseczce z cukrem oraz 1/2 łyżeczki soli. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Wlej do miseczki z mąką. Wbij jajko. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 45 minut. 

2. W tym czasie cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj. Boczek pokrój w kosteczkę. Na patelni mocno rozgrzej 1 łyżeczkę oleju. Wysmaż na nim boczek. Zdejmij go z patelni. 

3. Na tym samym tłuszczu zeszklij czosnek oraz cebulę. Dołóż mieloną wołowinę, koncentrat pomidorowy oraz oregano. Smaż, aż mięso ładnie się zrumieni. Paprykę rozetnij, usuń pestki. Strąk opłucz, osusz, potnij w paseczki. Dymki oczyść, posiekaj. Przygotowane warzywa oraz boczek dodaj do mięsa pod koniec smażenia. 

4. Masę mięsną przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Oscypek zetrzyj na tarce o dużych otworach. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Podziel na 4 porcje. Każdą rozwałkuj na niewielki, grubszy placek na stolnicy lekko oprószonej mąką. 5 Spody do pizzy ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj je ajwarem. Przykryj mięsnym sosem z warzywami. Posyp serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Piecz 20-25 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje