Reklama

Reklama

Pyszna zapiekanka

Zapiekanka z ziemniaków jest wyjątkowo smaczna.

Składniki

  • 50 dag ziemniaków,
  • 50 dag cukinii,
  • 1-2 łyżeczki tymianku,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 100 ml mleka 3,2 proc.,
  • 3 jajka,
  • 10 dag sera żółtego np. gouda,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1-2 łyżki masła,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • sól, pieprz.

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w niezbyt grube plastry. Cukinię umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w talarki. Ser żółty zetrzyj na tarce na małych oczkach. Do miski wbij jajka, rozmąć trzepaczką. Dodaj śmietankę, mleko, czosnek przeciśnięty przez praskę i gałkę muszkatołową, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Reklama

Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Ułóż naprzemiennie (pod kątem, jak domino) plastry ziemniaków i cukinii. Warzywa oprósz tymiankiem, solą i pieprzem. Wierzch posyp połową sera, zalej masą jajeczną i posyp pozostałym serem.

Piecz około 60 min w temperaturze 180°C.

Rada: Możesz również przygotować pyszną zapiekankę na patelni.

70 dag obranych ziemniaków pokrój w niezbyt grube plastry. Dodaj 1 małą cebulę pokrojoną w półtalarki, 10 dag przesmażonej kiełbasy oraz 1 łyżeczkę tymianku. Wymieszaj, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, zmniejsz ogień do minimum i włóż ziemniaki. 2 rozmącone jajka wymieszaj ze 100 ml mleka i wylej na wierzch zapiekanki. Patelnię przykryj pokrywką, duś 30-40 min. 

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka z ziemniaków

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje