Pyszne ciasto czekoladowe. Zrobisz je w kwadrans!

Trudno znaleźć lepszy dodatek do kawy niż ciasto czekoladowe. Oto pomysł na obłędny w smaku i w dodatku banalnie prosty deser. Do przygotowania tego ciasta czekoladowego potrzebne są składniki, które znajdują się niemal w każdej kuchni. Jeśli nie masz za dużo czasu na przygotowanie ciasta, to przepis dla ciebie.

Przygotowanie ciasta czekoladowego jest niezwykle proste i nie wymaga dużej ilości składników
Przygotowanie ciasta czekoladowego jest niezwykle proste i nie wymaga dużej ilości składników 123RF/PICSEL

Przepis na ciasto czekoladowe

Ciasta czekoladowe smakują niemal każdemu. Można je przygotowywać na różne sposoby, bo czekolada idealnie łączy się z innymi dodatkami.

Oto przepis na klasyczne ciasto czekoladowe, które nie tylko pysznie smakuje, ale także rozpływa się w ustach. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga dużej ilości składników.

  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jak przygotować ciasto czekoladowe?

By przygotować to proste ciasto czekoladowe, najpierw do miski wbijamy jajko i dodajemy cukier. Następnie ubijamy składniki na puszystą masę, później dodajemy mleko i jeszcze przez chwilę ubijamy.

Do drugiej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, mleko w proszku oraz kawę rozpuszczalną. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy i następnie przesypujemy do masy z mleka i jajek. Wszystko to należy dokładnie i delikatnie wymieszać. Najlepiej w tym celu wykorzystać drewnianą łyżkę. Tak przygotowaną masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ciasto czekoladowe należy piec przez mniej więcej 15-20 minut w 180°C.

***

Zobacz także:

„Ewa gotuje”: FricandoPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas