Pyszne ciasto czekoladowe. Zrobisz je w kwadrans!
Trudno znaleźć lepszy dodatek do kawy niż ciasto czekoladowe. Oto pomysł na obłędny w smaku i w dodatku banalnie prosty deser. Do przygotowania tego ciasta czekoladowego potrzebne są składniki, które znajdują się niemal w każdej kuchni. Jeśli nie masz za dużo czasu na przygotowanie ciasta, to przepis dla ciebie.
Przepis na ciasto czekoladowe
Ciasta czekoladowe smakują niemal każdemu. Można je przygotowywać na różne sposoby, bo czekolada idealnie łączy się z innymi dodatkami.
Oto przepis na klasyczne ciasto czekoladowe, które nie tylko pysznie smakuje, ale także rozpływa się w ustach. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga dużej ilości składników.
- 1 jajko
- pół szklanki cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mleka w proszku
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jak przygotować ciasto czekoladowe?
By przygotować to proste ciasto czekoladowe, najpierw do miski wbijamy jajko i dodajemy cukier. Następnie ubijamy składniki na puszystą masę, później dodajemy mleko i jeszcze przez chwilę ubijamy.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, mleko w proszku oraz kawę rozpuszczalną. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy i następnie przesypujemy do masy z mleka i jajek. Wszystko to należy dokładnie i delikatnie wymieszać. Najlepiej w tym celu wykorzystać drewnianą łyżkę. Tak przygotowaną masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ciasto czekoladowe należy piec przez mniej więcej 15-20 minut w 180°C.
***
Zobacz także: