Reklama

Reklama

Pyszne jarskie rolady

Idealne przekąski na rodzinną uroczystość i towarzyskie spotkanie. W mgnieniu oka zdobędą serca gości.

Szpinakowe ślimaczki

Czas przyrządzenia: ok. 25 min + pieczenie i chłodzenie
Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 1 op. mrożonego szpinaku
  • 10 dag wędzonego łososia w plasterkach
  • 2 op. (po ok. 20 dag) serka śmietankowego kanapkowego
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

1. Szpinak wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Podgrzewaj, ciągle mieszając, aż rozmarznie  i wyparuje prawie cała woda. Dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem oraz gałką. Odłóż do wystudzenia. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.

Reklama

2. Zimny szpinak wymieszaj z mąką i żółtkami. Białka ubij na sztywno, delikatnie domieszaj do masy szpinakowej. Rozsmaruj ją na blasze  z piekarnika wyłożonej wcześniej pergaminem. Piecz 12-15 minut w temp. 180 st. 

3. Szpinakowy blat posmaruj serkiem, rozłóż łososia, ciasno zwiń. Rulon owiń folią aluminiową i włóż do lodówki na 4-5 godzin.

Rada kucharza

Roladę krój ostrym nożem, moczonym co jakiś czas we wrzątku. Dzięki temu plastry będą równe i krem nie będzie się rozmazywał.

Dowiedz się więcej na temat: rolada na słono

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje