Pyszne jarskie rolady
Idealne przekąski na rodzinną uroczystość i towarzyskie spotkanie. W mgnieniu oka zdobędą serca gości.
Szpinakowe ślimaczki
1. Szpinak wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Podgrzewaj, ciągle mieszając, aż rozmarznie i wyparuje prawie cała woda. Dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem oraz gałką. Odłóż do wystudzenia. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.
2. Zimny szpinak wymieszaj z mąką i żółtkami. Białka ubij na sztywno, delikatnie domieszaj do masy szpinakowej. Rozsmaruj ją na blasze z piekarnika wyłożonej wcześniej pergaminem. Piecz 12-15 minut w temp. 180 st.
3. Szpinakowy blat posmaruj serkiem, rozłóż łososia, ciasno zwiń. Rulon owiń folią aluminiową i włóż do lodówki na 4-5 godzin.
Rada kucharza
Roladę krój ostrym nożem, moczonym co jakiś czas we wrzątku. Dzięki temu plastry będą równe i krem nie będzie się rozmazywał.
Strudel z łososiem
Ciasto: mąkę wymieszaj z olejem. Zagnieć, dodając wodę ze szczyptą soli i octem. Ciasto przykryj miseczką, odstaw na ok. 30 minut. Cienko rozwałkuj na płótnie posypanym mąką. Potem rozciągnij je tak bardzo, jak to tylko możliwe.
Farsz: łososia pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny. Natrzyj pieprzem i solą. Zalej bulionem. Gotuj 10 minut. Rybę wyjmij, wystudź, porwij na kawałki.
Rada kucharza
Ciasto na strudel rozciąga się, wsuwając ręce pod placek. Nie należy rozciągać ciasta palcami, ale całą dłonią, uważając, by się nie porwało.
Serowy zawijaniec
1. Kawałek żółtego sera włóż do wrzącej wody i podgrzewaj na bardzo małym płomieniu, aż stanie się miękki (ok. 1 godzinę). Pomidory pokrój w kosteczkę.
2. W tym czasie szpinak wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem. Duś, aż rozmarznie i wyparuje prawie cały płyn. Zdejmij z ognia. Wymieszaj z pokruszoną fetą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dołóż pokrojone pomidory.
3. Farsz przypraw do smaku gałką, solą i pieprzem. Żółty ser rozwałkuj. Placek posmaruj nadzieniem. Zwiń. Owiń folią spożywczą. Włóż na 5-6 godzin do lodówki.
Francuski rulon
1. Ciasto rozmroź w pokojowej temperaturze (ok. 25 minut). Marchewki obierz i razem z miąższem dyni zetrzyj na tarce o dużych otworach. Potem warzywa podsmaż na maśle. Wymieszaj z kaszką. Farsz przypraw na pikantnie czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą, pierzem, imbirem, gałką i chili.
2. Rozmrożone ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Na placku rozłóż nadzienie z warzyw. Zwiń. Rulon ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 220 st.
Rada kucharza
Końce rulonu zawiń pod spód, aby nadzienie nie wypadało. Rulon ułóż na blasze tzw. szwem do dołu, a nie rozpadnie się w czasie pieczenia.