Pyszności na cały tydzień
Na każdy dzień zaplanuj pyszny posiłek. Tydzień stanie się lepszy!

Omlet z krewetkami i warzywami
Składniki
- marchewka
- 1/2 szklanki groszku konserwowego
- 1/2 cebuli
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- łyżeczka oleju
- łyżka posiekanej pietruszki
- kilka dużych krewetek
- pieprz
- sól
- parmezan
- listki bazylii
Sposób przygotowania
1. Marchew ugotuj na parze. Wystudź, obierz ze skórki i pokrój drobno. Wymieszaj z groszkiem oraz posiekaną, sparzoną cebulą. Do garnuszka wbij jajka, wlej mleko, wsyp mąkę, sól, pieprz i wymieszaj. 2. Dodaj warzywa. Na patelni rozgrzej masło i olej. Wylej masę na patelnie, rozprowadź ją równomiernie. Na wierzchu ułóż ugotowane wcześniej krewetki. Smaż kilka minut, przyłóż duży talerz, obróć patelnię z talerzem, zsuń, smaż kilka minut. Podawaj posypane parmezanem i bazylią.
***
#POMAGAMINTERIA
Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.
W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Sałatka z grzankami
Składniki
- 3 pomidory
- brokuł
- 1/2 kostki sera koziego
- kilka plastrów łososia
- tarty parmezan
- kilka kromek bagietki
- sos
- łyżka oliwy
- łyżeczka soku z cytryny lub limonki
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
1. Bułkę pokrój w kostkę, usmaż na suchej patelni. Pomidory oblej wrzątkiem na 15 sekund, zalej zimną wodą. Gdy ostygną, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę. Brokuł podziel na różyczki, ugotuj na parze, ostudź. 2. Na talerzu ułóż brokuł, pomidory, pokrojonego łososia, posiekany w kostkę ser kozi. Wymieszaj składniki sosu, polej sałatkę. Dodaj grzanki. Posyp obficie startym parmezanem.
***
#POMAGAMINTERIA
Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.
W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Pierogi z kaszą i boczkiem
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- sól
- łyżka masła
- szklanka wody
- szczypta kurkumy
- farsz
- szklanka kaszy perłowej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 20 dag boczku wędzonego
- szczypiorek
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, kurkumę, masło i zalej wrzątkiem. Wyrób na gładkie ciasto, przykryj i odstaw na pół godziny. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż posiekaną cebulę, czosnek i pokrojony drobno w kostkę boczek. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż chwilę. 2. Kaszę dokładnie opłucz, zalej szklanką wrzątku, ugotuj. Dodaj do cebuli z boczkiem, wymieszaj. Ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką kółka, kładź farsz i formuj pierogi. Gotuj we wrzątku 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z masłem i szczypiorem.
***
#POMAGAMINTERIA
Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.
W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Łosoś ze szparagami
Składniki
- 80 dag łososia
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- czosnek granulowany
- olej
- kilka białych szparagów
- kilka zielonych szparagów
- pomidor
- szczypior
Sposób przygotowania
1. Rybę umyj, osusz i pokrój na kawałki. Wymieszaj sok z cytryny, sos sojowy i oliwę. Dodaj sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku, czosnek granulowany. Posmaruj marynatą filety z każdej strony. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Piecz 20 minut w temp. 180°C. 2. Szparagi umyj, jasne obierz. Gotuj na parze. Pomidor sparz, polej zimną wodą, obierz ze skórki. Ułóż szparagi przy łososiu, posól i popieprz, zapiekaj 10 minut w temp. 180°C. Podawaj z pomidorem i szczypiorkiem.
***
#POMAGAMINTERIA
Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.
W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Kotlety siekane z cukinią
Składniki
- 60 dag karkówki
- cebula
- ząbek czosnku
- 10 dag żółtego sera
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- łyżka keczupu
- pieprz ziołowy
- słodka papryka w proszku
- sos
- słoiczek passaty pomidorowej
- cebula
- sól
- pieprz
- 3 owoce ziela angielskiego
- listek laurowy
- dodatkowo
- cukinia
- bazylia
- oregano
- oliwa
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj, osusz, pokrój drobno ostrym nożem. Dodaj do niego posiekaną cebulę, starty żółty ser, zmiażdżony ząbek czosnku, jajka, mąkę, keczup i przyprawy. Masę wyrabiaj rękoma kilka minut. Smaż na oleju 10 minut z każdej strony. 2. Zrób sos. Cebulę posiekaj, przysmaż, zalej passatą, przypraw, duś 10 minut. 3. Cukinię pokrój w paseczki, przypraw, gotuj kilka chwil, osącz. Smaż chwilę. Podawaj z kotletami i sosem pomidorowym.
***
#POMAGAMINTERIA
Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.
W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Pizza serduszko
Składniki
- 40 dag mąki pszennej
- sól
- 1/2 łyżki cukru
- 3 dag drożdży
- 2 łyżki oliwy
- dodatki
- cebula
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- szklanka przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- łyżeczka cukru
- 20 dag żółtego sera
- 20 dag pieczarek
- papryka
- zielone oliwki
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej, dodaj cukier, drożdże, oliwę, sól i szklankę ciepłej wody. Zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
2. Cebulę zrumień na rozgrzanej oliwie. Dodaj czosnek, zalej przecierem pomidorowym, przypraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i cukrem. Gotuj 15 minut. Zmiksuj na gładki sos.
3. Z ciasta uformuj małe pizze serduszka. Układaj plastry sera, posmaruj sosem. Połóż podsmażone pieczarki i posiekaną i paprykę. Piecz 15 minut w temp. 220°C. Udekoruj oliwkami.
***
#POMAGAMINTERIA
Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.
W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Cebula faszerowana
Składniki
- 8 cebul
- 40 dag pieczarek
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- olej
- sól
- pieprz
- prażone płatki migdałowe
- pestki granatu
- liście czerwonej kapusty lub radicchio
- plastry parmezanu
Sposób przygotowania
1. Z cebul odetnij wierzchy, wydrąż, posiekaj, usmaż. Dodaj posiekane pieczarki, przypraw, smaż. Na drugiej patelni na maśle usmaż mąkę, dodaj mleko, zagotuj, przypraw. Wlej sos do pieczarek i cebuli.
2. Faszeruj cebule, piecz 30 minut w temp. 180°C. Udekoruj płatkami migdałowymi, pestkami granatu, parmezanem i kapustą.
***
#POMAGAMINTERIA
Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.
W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!