Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

Najesz się do syta!

Zupa paprykowo-pomidorowa

Składniki

  • 4 czerwone papryki
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • sól

Sposób przygotowania

Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki i oczyść z pestek. Papryki rozetnij wzdłuż, usuń środki z pestkami, strąki opłucz, potnij na kawałki. Cebulę oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. Tosty pokrój w kosteczkę. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć paprykę, cebulę oraz czosnek. Warzywa smaż 5 minut, mieszając. Potem dodaj do nich pomidory. Oprósz solą oraz słodką i ostrą papryką. Dołóż tosty. Zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 15 minut. Miękkie warzywa wraz z wywarem zmiksuj na gładko. Zupę przetrzyj przez sitko. Wymieszaj z 2/3 jogurtu. Ponownie przypraw do smaku i ew. jeszcze mocno podgrzej. Gotową zupę rozlej do miseczek. Przed podaniem każdą porcję udekoruj kleksem z pozostałego jogurtu. Podawaj z bagietką albo grzankami z razowego chleba.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje