Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny
Najesz się do syta!
Zupa paprykowo-pomidorowa
Sposób przygotowania
Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki i oczyść z pestek. Papryki rozetnij wzdłuż, usuń środki z pestkami, strąki opłucz, potnij na kawałki. Cebulę oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. Tosty pokrój w kosteczkę. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć paprykę, cebulę oraz czosnek. Warzywa smaż 5 minut, mieszając. Potem dodaj do nich pomidory. Oprósz solą oraz słodką i ostrą papryką. Dołóż tosty. Zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 15 minut. Miękkie warzywa wraz z wywarem zmiksuj na gładko. Zupę przetrzyj przez sitko. Wymieszaj z 2/3 jogurtu. Ponownie przypraw do smaku i ew. jeszcze mocno podgrzej. Gotową zupę rozlej do miseczek. Przed podaniem każdą porcję udekoruj kleksem z pozostałego jogurtu. Podawaj z bagietką albo grzankami z razowego chleba.
Schabowe w kminku
Sposób przygotowania
Kotlety opłucz, wytrzyj do sucha, lekko rozbij je tłuczkiem. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę albo rozetrzyj nożem. Wymieszaj go z połową oleju, kminkiem i suszonymi ziołami. Masło stop. Przygotowaną pastą natrzyj sznycle z obu stron. Krótko obsmaż na pozostałym oleju. Pod koniec posyp solą i pieprzem. Trzymaj w cieple, by nie wystygły. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Plasterki boczku potnij na duże kawałki. W żaroodpornej formie ułóż na przemian sznycle oraz kawałeczki boczku i plasterki cebuli. Wierzch skrop stopionym masłem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz ok. 25 minut. Tak przygotowane sznycle podawaj np. z kluseczkami ziemniaczanymi oraz pikantnym sosem pomidorowym.
Sałatka z kurczakiem
Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha, posyp solą i pieprzem. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Na patelni rozgrzej olej. Włóż kurczaka. Smaż ok. 10 minut na oleju. Od czasu do czasu obracaj, by filety zrumieniły się równomiernie. Krótko przed końcem smażenia posmaruj mięso miodem wymieszanym z 2 szczyptami płatków chili i 1/2 łyżeczki imbiru. Zdejmij z patelni. Odłóż do wystudzenia. Potnij w paski. Bekon pokrój na kawałeczki. Wysmaż na chrupko na oleju ze smażenia kurczaka. Owoce opłucz, osusz (ew. rozdrobnij). Orzechy włoskie grubo posiekaj. Ser pokrusz. Mięso oraz pozostałe składniki sałatki wymieszaj. Przełóż na talerze przykryte sałatą. Ocet ubij z musztardą oraz oliwą. Sos przypraw do smaku solą i pieprzem. Skrop nim sałatkę tuż przed podaniem, przemieszaj.
Czekoladowe racuchy z gruszką
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao przesiej do miski. Wbij jajka, dosyp cukier waniliowy, wlej mleko. Składniki wymieszaj mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gruszki umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworach i od razu dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Jeśli lubisz, dodaj szczyptę cynamonu. Miseczkę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na około 30 minut. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując owalne racuchy. Smaż na rumiano (w sumie 15 minut). Krem podgrzej, tak, by zrobił się półpłynny. Gotowe racuchy ułóż na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Potem jeszcze ciepłe polej sosem. Udekoruj owocami oraz orzechami.