Racuchy po walijskiu

Pyszne ciastka z patelni, przypominające nasze racuchy. Możesz je przygotować bez użycia piekarnika.

Składniki:

  • 225 g mąki
  • 7 g proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 85 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g rodzynek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego

Reklama

Przygotowanie:

Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia umieścić w misce, dodać drobno pokrojone masło, 75 g cukru, pół łyżeczki cynamonu, rodzynki, jajko i mleko. Wyrobić na gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wycinać krążki o średnicy ok. 6 cm.

Krążki smażyć na rozgrzanym oleju na słabym ogniu po trzy minuty z każdej strony.

10 g cukru zmieszać z ½ łyżeczki cynamonu i posypać gotowe "racuszki:.

Dowiedz się więcej na temat: racuchy | kuchnia brytyjska | Racuchy po walijskiu

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje