Racuchy po walijskiu
Pyszne ciastka z patelni, przypominające nasze racuchy. Możesz je przygotować bez użycia piekarnika.
Składniki:
- 225 g mąki
- 7 g proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 85 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g rodzynek
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia umieścić w misce, dodać drobno pokrojone masło, 75 g cukru, pół łyżeczki cynamonu, rodzynki, jajko i mleko. Wyrobić na gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wycinać krążki o średnicy ok. 6 cm.
Krążki smażyć na rozgrzanym oleju na słabym ogniu po trzy minuty z każdej strony.
10 g cukru zmieszać z ½ łyżeczki cynamonu i posypać gotowe "racuszki:.