Reklama

Reklama

Racuchy przekładane porzeczkami

Idealne na śniadanie

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 5 dag drożdży
  • 1 i 1/2 szkl. ciepłego mleka
  • 3 szkl. mąki q2 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 5 płaskich łyżek masła
  • olej do smażenia

Składniki Do przełożenia:

  • 1 kg czarnych porzeczek
  • ok.1 i 1/2 szkl. cukru
  • 3 gwiazdki anyżu (ew. mielony anyż)
  • mięta i owoce do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Przygotuj ciasto na racuchy: drożdże rozetrzyj z połową cukru. Potem wymieszaj je z odrobiną ciepłego mleka oraz kilkoma łyżeczkami mąki tak, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. 

2. Masło stop. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Białka ubij. Pianę połącz z żółtkami. Do rozczynu dodaj masło, sól, resztę mąki i mleka oraz masę jajeczną. Wyrób ciasto. Odstaw na 60 min w ciepłe miejsce. W tym czasie porzeczki opłucz, oderwij od gałązek. Dodaj do nich anyż i cukier. Odstaw, a gdy puszczą sok, zagotuj. Kiedy masa zawrze, zmniejsz płomień i smaż owoce, aż zrobi się gęsta. Wyjmij anyż, a masę przetrzyj. 

3. Z ciasta formuj racuchy. Smaż je na oleju na złoty kolor. Podawaj przełożone masą porzeczkową. Danie udekoruj miętą i owocami. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje