Racuchy przekładane porzeczkami
Idealne na śniadanie

Składniki
- 5 dag drożdży
- 1 i 1/2 szkl. ciepłego mleka
- 3 szkl. mąki q2 jajka
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru
- 5 płaskich łyżek masła
- olej do smażenia
Do przełożenia:
- 1 kg czarnych porzeczek
- ok.1 i 1/2 szkl. cukru
- 3 gwiazdki anyżu (ew. mielony anyż)
- mięta i owoce do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Przygotuj ciasto na racuchy: drożdże rozetrzyj z połową cukru. Potem wymieszaj je z odrobiną ciepłego mleka oraz kilkoma łyżeczkami mąki tak, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. 2. Masło stop. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Białka ubij. Pianę połącz z żółtkami. Do rozczynu dodaj masło, sól, resztę mąki i mleka oraz masę jajeczną. Wyrób ciasto. Odstaw na 60 min w ciepłe miejsce. W tym czasie porzeczki opłucz, oderwij od gałązek. Dodaj do nich anyż i cukier. Odstaw, a gdy puszczą sok, zagotuj. Kiedy masa zawrze, zmniejsz płomień i smaż owoce, aż zrobi się gęsta. Wyjmij anyż, a masę przetrzyj. 3. Z ciasta formuj racuchy. Smaż je na oleju na złoty kolor. Podawaj przełożone masą porzeczkową. Danie udekoruj miętą i owocami.