Reklama

Reklama

Racuszki (po 10. miesiącu)

Racuszki lubi chyba każde dziecko. Zaletą racuszków jest to, że maluch może sam je trzymać w rączce. Są miękkie i delikatne dzięki czemu łatwo je pogryźć.

Z przepisu wyszły nam dwa takie małe talerzyki jak na zdjęciu. Takie placuszki nadają się zarówno dla mniejszego jak i większego smyka. Zrobienie ich zajmuje dosłownie kilka minut!

Składniki:

  • nieduże jabłko
  • żółtko (dokładnie oddzielone od białka)
  • pół szklanki mleka modyfikowanego (lub 3,2% - jeżeli maluszek nie ma na nie uczulenia)
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • olej rzepakowy

Reklama

Sposób przygotowania:



  1. Jabłko umyj, obierz, usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę.
  2. Żółtko, mąkę i mleko dokładnie wymieszaj na konsystencję gęstej śmietany.
  3. Do ciasta dodaj jabłko.
  4. Na patelni możesz rozgrzać odrobinę oleju - najlepiej rozsmaruj go pędzelkiem.
  5. Masę nabieraj  łyżką i formuj z niej niewielkie placuszki (możesz je delikatnie spłaszczyć).
  6. Podsmażaj je delikatnie z obu stron.
  7. Racuchy będą gotowe jak ciasto dobrze się zetnie.

Smacznego!
Jeżeli twój maluch woli nieco słodsze racuszki, do ciasta możesz dodać pół łyżeczki cukru pudru . Pamiętaj jednak, że dla zdrowia malucha dosładzać lub dosalać powinno się dopiero po 12. miesiącu.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje