Racuszki (po 10. miesiącu)
Racuszki lubi chyba każde dziecko. Zaletą racuszków jest to, że maluch może sam je trzymać w rączce. Są miękkie i delikatne dzięki czemu łatwo je pogryźć.
Z przepisu wyszły nam dwa takie małe talerzyki jak na zdjęciu. Takie placuszki nadają się zarówno dla mniejszego jak i większego smyka. Zrobienie ich zajmuje dosłownie kilka minut!
Składniki:
- nieduże jabłko
- żółtko (dokładnie oddzielone od białka)
- pół szklanki mleka modyfikowanego (lub 3,2% - jeżeli maluszek nie ma na nie uczulenia)
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
- Jabłko umyj, obierz, usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę.
- Żółtko, mąkę i mleko dokładnie wymieszaj na konsystencję gęstej śmietany.
- Do ciasta dodaj jabłko.
- Na patelni możesz rozgrzać odrobinę oleju - najlepiej rozsmaruj go pędzelkiem.
- Masę nabieraj łyżką i formuj z niej niewielkie placuszki (możesz je delikatnie spłaszczyć).
- Podsmażaj je delikatnie z obu stron.
- Racuchy będą gotowe jak ciasto dobrze się zetnie.
Smacznego!
Jeżeli twój maluch woli nieco słodsze racuszki, do ciasta możesz dodać pół łyżeczki cukru pudru . Pamiętaj jednak, że dla zdrowia malucha dosładzać lub dosalać powinno się dopiero po 12. miesiącu.