Racuszki (po 10. miesiącu)

Racuszki
RacuszkiRodzice w kuchni

Składniki:

  • nieduże jabłko
  • żółtko (dokładnie oddzielone od białka)
  • pół szklanki mleka modyfikowanego (lub 3,2% - jeżeli maluszek nie ma na nie uczulenia)
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

  1. Jabłko umyj, obierz, usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę.
  2. Żółtko, mąkę i mleko dokładnie wymieszaj na konsystencję gęstej śmietany.
  3. Do ciasta dodaj jabłko.
  4. Na patelni możesz rozgrzać odrobinę oleju - najlepiej rozsmaruj go pędzelkiem.
  5. Masę nabieraj  łyżką i formuj z niej niewielkie placuszki (możesz je delikatnie spłaszczyć).
  6. Podsmażaj je delikatnie z obu stron.
  7. Racuchy będą gotowe jak ciasto dobrze się zetnie.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?