Ratatouille
Świetne danie dla wegetarian
Składniki:
- duży bakłażan
- żółta cukinia
- 2 duże pomidory
- średnia cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- rozmaryn
- tymianek, oregano oraz bazylia
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- liść laurowy
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie:
Bakłażana i cukinię pokrój w talarki, posól i zostaw kilkanaście minut, np. na ręczniku papierowym, żeby osączyć je z soku.
Na oliwie podsmaż osobno: cebulę pokrojoną w talarki z posiekanym czosnkiem, plastry pomidorów z posiekanymi ziołami, pokruszonym liściem laur. i rozgniecionym zielem ang. Bakłażany i cukinię też podsmaż.
W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami, w piramidkach, warzywa (każdą warstwę oprósz solą i pieprzem). Skrop oliwą, zapiecz w 180°C przez 30-40 min.