Razowy jabłecznik

Nic nie smakuje tak dobrze jak domowy jabłecznik. Przedstawiamy przepis na jego zdrowszą, ale równie pyszną wersję.

Razowy jabłecznik
Razowy jabłecznik123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Spód: masło pokrój, dosyp mąkę i sól. Dodaj żółtko i miód, zagnieć ciasto. Wylep nim podłużną foremkę z niskimi brzegami. Ciasto ponakłuwaj gęsto widelcem. Foremkę wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie przenieś ją do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 20 minut. 

2. Obłożenie: 1 szkl. mleka wlej do rondelka. Podgrzej, posłódź do smaku stewią i dodaj ziarenka wyskrobane z wanilii. Do reszty mleka dodaj jajko i mąkę, zmiksuj. Wlej do wrzącego mleka. Cały czas mieszając, gotuj na bardzo małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Przelej go do miski. 

3. Jabłka umyj, przekrój, usuń gniazda nasienne. Owoce potnij w plastry. W garnku zagotuj 1 i 1/2 szkl. wody z miodem, goździkami, cynamonem. Włóż jabłka, gotuj 5 minut, osącz. Ciasto ostudź. Wyłóż budyń. Poukładaj jabłka. Posyp ksylitolem i pistacjami.

Przepyszne ciasteczka przy okazji

Krok 1: porcje składników ciasta na spód zwiększ o połowę, przygotuj jak w przepisie obok. Odkrój 2/3 ciasta, upiecz z niego spód tarty. 

Krok 2: pozostałe ciasto uformuj w wałek, szczelnie zawiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażalnika na minimum 3 godziny (ciasto możesz tak przechowywać nawet kilkanaście tygodni). 

Krok 3: w dniu pieczenia wyjmij ciasto, zdejmij folię. Po ok. 20 minutach ostrym nożem pokrój ciasto na talarki o grubości ok. 4 mm. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w 190 st. przez 8 minut. 

Krok 4: ostudzone ciasteczka polej stopioną gorzką czekoladą i posyp posiekanymi orzechami.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas