Risotto z warzywami

Risotto brokułowe
Risotto brokułowe123RF/PICSEL

Brokułowe z pieczarkami

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. ryżu na risotto
  • 2 brokuły
  • 8-10 pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szalotki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • 1/2 szkl. białego wina
  • 3 gałązki natki
  • 2 łyżki masła
  • 15 dag migdałów
  • sól pieprz

Sposób przygotowania

Risotto z orzechami
Risotto z orzechami123RF/PICSEL

Selerowe z orzechami

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. ryżu na risotto (o krótkich ziarenkach)
  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. orzechów laskowych
  • 5 szkl. bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania

Risotto dyniowe
Risotto dyniowe123RF/PICSEL

Dyniowe z chrupiącą posypką

Składniki

  • 1 dynia (ok. 1,25 kg)
  • 3 łyżki oliwy 1 cebula
  • 1 i 1/2 szkl. ryżu na risotto (np. arborio)
  • 1/2 szkl. białego wina
  • po 1 i 1/2 szkl. mleka i bulionu
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • zrumienione pestki dyni i grube wiórki parmezanu do posypania
5 porcji

Sposób przygotowania

Risotto z buraczkami
Risotto z buraczkami123RF/PICSEL

Buraczkowe pachnące tymiankiem

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. ryżu na risotto
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 5 szkl. bulionu
  • 3 buraki czerwone
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżka oliwy
  • 5 łyżek koncentratu z buraków
  • 1/2 szkl. wermutu
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka tymianku

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?