Reklama

Reklama

Risotto z warzywami

Zdradzamy, jak przygotować idealne, zdrowe risotto. Wybierz ulubione warzywa sezonowe i ciesz się pysznym obiadem!

Brokułowe z pieczarkami

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. ryżu na risotto
  • 2 brokuły
  • 8-10 pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szalotki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • 1/2 szkl. białego wina
  • 3 gałązki natki
  • 2 łyżki masła
  • 15 dag migdałów
  • sól pieprz

Sposób przygotowania

Czosnek oraz szalotki obierz. Ząbki czosnku posiekaj, a szalotki potnij w plasterki. Pieczarki oczyść, pocierając wilgotnym papierowym ręcznikiem. Grzyby pokrój na małe kawałeczki. Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć czosnek i szalotki. Mieszając, zeszklij je. Wrzuć ryż. 

Smaż dalej, a kiedy ziarenka zrobią się szkliste, na patelnię wlej wino. Odparuj je. Potem porcjami dolej bulion. Dołóż pieczarki. Wymieszaj i duś pod przykryciem przez 30-35 minut. W tym czasie brokuły oczyść, dobrze umyj, osusz, podziel na niewielkie różyczki. Migdały drobno posiekaj. Różyczki brokułów oraz migdały dodaj do składników na patelni 8-10 minut przed końcem duszenia. Dołóż masło, by risotto stało się aksamitne. Całość przypraw solą i pieprzem. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki i posiekaj je. Risotto posyp natką tuż przed podaniem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje