Rurki faszerowane mięsem

Lekka kolacja.

Składniki:

  • 50 dag smażonego mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 24 rurki makaronu cannelloni
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 12 plastrów szynki parmeńskiej
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 pomidory
  • mała czerwona cebula
  • świeża kolendra
  • sok z limonki
  • chilli
  • olej
  • suszone oregano
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż ma rozgrzanym oleju. Dodaj mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, sól i pieprz. Smaż 10 minut. Łyżką nakładaj farsz do środka ugotowanych rurek. Plastry szynki przekrój na pół, owijaj nią makaron, układaj w naczyniu żaroodpornym. Wlej ćwierć szklanki wody. Przykryj.

Reklama

2. Naczynie wstaw do piekarnika, piecz 20 minut w temp. 180°C. Pomidory sparz, wydrąż nasiona, miąsz pokrój w kostkę. Połącz z posiekaną kolendrą i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulą, sokiem z limonki i chilli. Wymieszaj. Cannelloni podawaj z salsą pomidorową. Całość udekoruj liśćmi kolendry.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje