Rurki faszerowane mięsem
Lekka kolacja.
Składniki:
- 50 dag smażonego mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 24 rurki makaronu cannelloni
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 12 plastrów szynki parmeńskiej
- 1 łyżeczka masła
- 4 pomidory
- mała czerwona cebula
- świeża kolendra
- sok z limonki
- chilli
- olej
- suszone oregano
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż ma rozgrzanym oleju. Dodaj mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, sól i pieprz. Smaż 10 minut. Łyżką nakładaj farsz do środka ugotowanych rurek. Plastry szynki przekrój na pół, owijaj nią makaron, układaj w naczyniu żaroodpornym. Wlej ćwierć szklanki wody. Przykryj.
2. Naczynie wstaw do piekarnika, piecz 20 minut w temp. 180°C. Pomidory sparz, wydrąż nasiona, miąsz pokrój w kostkę. Połącz z posiekaną kolendrą i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulą, sokiem z limonki i chilli. Wymieszaj. Cannelloni podawaj z salsą pomidorową. Całość udekoruj liśćmi kolendry.