Ryba z warzywami
Nie masz pomysłu na obiad? Wykorzystaj nasz przepis na zrobienie pysznej ryby.

Składniki
- 60 dag filetów ryby (dorsza, mintaja, tilapii),
- 1 cebula,
- 1/2 papryki czerwonej,
- 1/2 papryki żółtej,
- 1/2 małej cukinii,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól i pieprz,
- cytryna pokrojona w ćwiartki,
- 1 łyżka masła,
- olej do smażenia,
- świeży koperek do smaku i dekoracji.
Mrożoną rybę odpowiednio wcześniej rozmroź w temperaturze pokojowej. Po rozmrożeniu opłucz pod strumieniem bieżącej wody, a następnie osusz i osól. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Obie połówki papryk oczyść z nasion, usuń szypułki, opłucz i osusz. Następnie pokrój je w paseczki lub kostkę. Z cukinii (nie obieraj jej ze skórki) odkrój wzdłuż kilka cienkich plasterków do dekoracji, pozostałą pokrój w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim szybko cebulę. Dodaj pokrojone warzywa, wymieszaj. Chwilę smaż razem, po czym do warzyw na patelni dodaj koncentrat pomidorowy (jeśli jest bardzo gęsty, połącz go z łyżką wody i dodaj do warzyw; gdyby był za rzadki, zagęść go 1/2 łyżeczki mąki). Warzywa na patelni zalej 1/2 szklanki wody. Następnie lekko osól, przypraw pieprzem i tymiankiem, duś wszystko na niewielkim ogniu 5 min. Rozmrożoną i osoloną rybę przypraw pieprzem (możesz obtoczyć ją w mące, ale nie jest to konieczne) i smaż na oleju z dodatkiem łyżki masła. Gorącą rybę ułóż na warzywach, udekoruj plastrami cukinii, cytryną oraz koperkiem.