Ryż z wołowiną i warzywami po chińsku

W Azji ryż podawany jest na wiele sposobów i z różnymi mięsami. Ten z wołowiną i warzywami pokrojonymi w słupki robi furorę nie tylko na Dalekim Wchodzie ale i... w Polsce!

Ryż z warzywami i mięsem
Ryż z warzywami i mięsem 123RF/PICSEL

Ryż ugotuj na miękko w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Mięso umyj i osusz. Pokrój w 1- , 2-centymetrowe paseczki. Przypraw solą i pieprzem. Wrzuć mięso na rozgrzany olej i podsmaż chwilę. 

Umytą i obraną marchew oraz pietruszkę pokrój w cienkie słupki i wrzuć do mięsa, podsmaż przez chwilę mieszając. Na patelnię wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. 

W miseczce wmieszaj sos sojowy, miód i dwie łyżki wody. Powstały sos wlej na patelnię i zmniejsz ogień na delikatny, zamieszaj i poduś pod przykryciem 10 minut. 

Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia i dodaj ryż. Danie podawaj z cienko posiekaną cebulką dymką i sezamem.

"Ewa gotuje": Sernik z ziemniakamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas