Reklama

Reklama

Ryż z wołowiną i warzywami po chińsku

W Azji ryż podawany jest na wiele sposobów i z różnymi mięsami. Ten z wołowiną i warzywami pokrojonymi w słupki robi furorę nie tylko na Dalekim Wchodzie ale i... w Polsce!

Składniki

  • 200 g białego ryżu
  • 150 g gulaszu wołowego
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 łyżka sezamu
  • cebulka dymka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

Ryż ugotuj na miękko w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Mięso umyj i osusz. Pokrój w 1- , 2-centymetrowe paseczki. Przypraw solą i pieprzem. Wrzuć mięso na rozgrzany olej i podsmaż chwilę. 

Umytą i obraną marchew oraz pietruszkę pokrój w cienkie słupki i wrzuć do mięsa, podsmaż przez chwilę mieszając. Na patelnię wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. 

W miseczce wmieszaj sos sojowy, miód i dwie łyżki wody. Powstały sos wlej na patelnię i zmniejsz ogień na delikatny, zamieszaj i poduś pod przykryciem 10 minut. 

Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia i dodaj ryż. Danie podawaj z cienko posiekaną cebulką dymką i sezamem. 

Reklama


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryż | Ryż z warzywami | wołowina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy