Ryż z wołowiną i warzywami po chińsku
W Azji ryż podawany jest na wiele sposobów i z różnymi mięsami. Ten z wołowiną i warzywami pokrojonymi w słupki robi furorę nie tylko na Dalekim Wchodzie ale i... w Polsce!

Składniki
- 200 g białego ryżu
- 150 g gulaszu wołowego
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 łyżka sezamu
- cebulka dymka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
Ryż ugotuj na miękko w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Mięso umyj i osusz. Pokrój w 1- , 2-centymetrowe paseczki. Przypraw solą i pieprzem. Wrzuć mięso na rozgrzany olej i podsmaż chwilę. Umytą i obraną marchew oraz pietruszkę pokrój w cienkie słupki i wrzuć do mięsa, podsmaż przez chwilę mieszając. Na patelnię wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek.
W miseczce wmieszaj sos sojowy, miód i dwie łyżki wody. Powstały sos wlej na patelnię i zmniejsz ogień na delikatny, zamieszaj i poduś pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia i dodaj ryż. Danie podawaj z cienko posiekaną cebulką dymką i sezamem.