S jak schab
W marynacie z suszonych śliwek i moreli.
Składniki:
- 500 g schabu wieprzowego bez kości
- 100 g suszonych moreli np. Bakalland
- 100 g suszonych śliwek np. Bakalland
- 2 jabłka
- 3 łyżki oliwy oliwek
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 szklanka wody
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Schab dokładnie myjemy. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki. Przygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy oliwę, sos sojowy, sól, pieprz, paprykę. Na patelni karmelizujemy z brązowym cukrem i szklanką wody suszone morele i śliwki, dodajemy do nich rozmaryn.
2. Gotowe odstawiamy do wystudzenia, dodajemy do pozostałych składników, mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy schab. Odstawiamy na kilka godzin, w zależności od uznania. Gotowy przekładamy do brytfanny, obok przelewamy marynatę, wykładamy suszone owoce.
3. Pieczemy przez ok. 50 minut, przez 1,5 godziny.