Reklama

Reklama

S jak schab

W marynacie z suszonych śliwek i moreli.

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego bez kości
  • 100 g suszonych moreli np. Bakalland
  • 100 g suszonych śliwek np. Bakalland
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki oliwy  oliwek
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Schab dokładnie myjemy. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki. Przygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy oliwę, sos sojowy, sól, pieprz, paprykę. Na patelni karmelizujemy z brązowym cukrem i szklanką wody suszone morele i śliwki, dodajemy do nich rozmaryn.

Reklama

2. Gotowe odstawiamy do wystudzenia, dodajemy do pozostałych składników, mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy schab. Odstawiamy na kilka godzin, w zależności od uznania. Gotowy przekładamy do brytfanny, obok przelewamy marynatę, wykładamy suszone owoce.

3. Pieczemy przez ok. 50 minut, przez 1,5 godziny.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje