S jak schab

W marynacie z suszonych śliwek i moreli.

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego bez kości
  • 100 g suszonych moreli np. Bakalland
  • 100 g suszonych śliwek np. Bakalland
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki oliwy  oliwek
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Schab dokładnie myjemy. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki. Przygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy oliwę, sos sojowy, sól, pieprz, paprykę. Na patelni karmelizujemy z brązowym cukrem i szklanką wody suszone morele i śliwki, dodajemy do nich rozmaryn.

Reklama

2. Gotowe odstawiamy do wystudzenia, dodajemy do pozostałych składników, mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy schab. Odstawiamy na kilka godzin, w zależności od uznania. Gotowy przekładamy do brytfanny, obok przelewamy marynatę, wykładamy suszone owoce.

3. Pieczemy przez ok. 50 minut, przez 1,5 godziny.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje