Sałata z grillowanym indykiem i śliwkami kalifornijskimi

Grill nie musi opierać się na ciężkich potrawach. Przygotowanie apetycznego, a jednocześnie zdrowego grilla jest proste. Na ruszcie można przygotować niemal wszystko – właściwy dobór składników wzbogaca danie. Znakomitą opcją grillowej potrawy może być indyk podany w sałacie.

Danie udekoruj tymiankiem
Danie udekoruj tymiankiemmateriały prasowe

Składniki:

Sałata:

  • 4 główki sałaty rzymskiej baby (lub zwykła sałata rzymska)  
  • 20 dkg piersi z indyka  
  • skóra starta z połowy cytryny  
  • 2 łyżki oliwy z oliwek  
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku  
  • szczypta soli  
  • 6-8 śliwek kalifornijskich  
  • garść orzechów włoskich  
  • mała czerwona cebula  

Winegret tymiankowo-lubczykowy:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek  
  • 1 łyżka soku z cytryny  
  • 1 łyżeczka miodu  
  • 1 mały ząbek czosnku  
  • 1 łyżka posiekanego tymianku  
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku  
  • sól do smaku  

Przygotowanie:

Pierś z indyka myjemy i osuszamy, kroimy na 2 grubsze kawałki, przekładamy do miseczki, dodajemy skórkę starta z połowy cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz 1 łyżeczkę posiekanego tymianku. Mięso dokładnie mieszamy ze składnikami, odstawiamy na min 10 minut. Mięso możemy też zamarynować wcześniej, im dłużej będzie w marynacie tym będzie bardziej aromatyczne.

Rozgrzewamy patelnię grillową lub grilla, układamy indyka, grillujemy go z każdej strony po ok.5 minut. Po zdjęciu z patelni lub grilla każdy z kawałków mięsa kroimy w paski. Orzechy włoskie łamiemy na mniejsze części, przekładamy na suchą patelnię, prażymy ok 5 minut. Suszone śliwki kalifornijskie kroimy w paski, cebulę w cienkie piórka lub krążki.

Opłukaną i osuszoną sałatę rzymską kroimy, przekładamy na talerz (misę), posypujemy uprażonymi orzechami włoskimi dodajemy pokrojone śliwki kalifornijskie oraz cebulę, na górze sałaty układamy grillowanego indyka, całość polewamy winegretem tymiankowo-lubczykowym. Sałatę można udekorować gałązką świeżego tymianku.

Winegret tymiankowo - lubczykowy: Świeży tymianek i lubczyk bardzo drobno siekamy, przekładamy do miseczki, posypujemy szczyptą soli i zalewamy łyżką oliwy, mieszamy. Dodajemy pozostałą oliwę, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, wszystko razem jeszcze raz mieszamy, doprawiamy solą.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas