Sałatka drobiowa na sposób hawajski z ananasem

Sycąca i zdrowa. Przyspiesza metabolizm!

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 świeży ananas
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 por (tylko biała część) l kilka liści sałaty lodowej
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • przyprawa do drobiu na słodko-kwaśno
  • LEKKI SOS PRZYSPIESZAJĄCY METABOLIZM:
  • 2/3 szkl. gęstego jogurtu naturalnego (np. greckiego)
  • mielony imbir
  • po 3-4 gałązki bazylii oraz kolendry
  • trochę soku wyciśniętego z cytryny
  • sól

Sposób przygotowania

1. Filety z piersi kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Mięso posyp solą. Natrzyj przyprawą do drobiu. Włóż na mocno rozgrzany olej. Smaż ok. 12 minut, często obracając.  Potem odłóż do wystudzenia. 

2. Ananas obierz, potnij na cząstki. Wytnij twardy środek. Z jednego kawałka ananasa wyciśnij trochę soku. Pozostały miąższ pokrój w kosteczkę. Kukurydzę osącz z zalewy. Por oczyść, umyj, potnij w plasterki. Plasterki pora przelej na sitku wrzątkiem. Dobrze osącz. Filety  z kurczaka pokrój w kostkę. Przygotowane składniki wymieszaj. Przełóż na półmisek przykryty opłukanymi i osuszonymi listkami sałaty lodowej.  

3. Kolendrę oraz bazylię opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek i posiekaj je. Jogurt wymieszaj  z sokiem ananasowym, ziołami i sokiem z cytryny. Przypraw solą oraz mielonym imbirem. Sałatkę polej przygotowanym sosem tuż przed podaniem. Ew. udekoruj ją listkami bazylii

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje