Sałatka gospodarska z serdelkami
Gotowa w 20 minut!

Składniki
- 30 dag makaronu np. grube kolanka
- 20 dag serdelków albo mortadeli w plasterkach
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- 20 dag groszku z puszki lub papryka świeża (żółta, czerwona)
- 1 mała puszka ananasów w kawałkach
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 20 dag jogurtu naturalnego
- 8 łyżek mleka
- 1 i 1/2 łyżki łagodnej przyprawy curry
- pieprz, sól
- trochę rzeżuchy do posypania sałatki
4
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj w posolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. Serdelki potnij w plasterki. Jeśli używasz mortadeli w plasterkach, pokrój je na spore kawałki. Rzodkiewki oczyść, umyj, pokrój w talarki. Ananasy i groszek osącz/paprykę pokrój w małe kawałki. 2. Sok i skórkę z cytryny wymieszaj z jogurtem i mlekiem. Sos przypraw do smaku curry, solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj w salaterce. Polej sosem jogurtowym. Przed podaniem sałatkę posyp rzeżuchą.