Sałatka hiszpańska

Z kuchni hiszpańskiej.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 300 g pomidorów koktajlowych
  • 1 kiełbaska chorizo
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  •  5 łyżek oliwy
  • 4-5 łyżek octu winnego
  • pół łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz, cukier
  • 50-75 hiszpańskiego sera owczego (manchego) Przygotowanie:

Pomidory pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe poprzekrawać, chorizo pokroić w plasterki. Szalotkę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Natkę drobno pokroić.

Łyżeczkę oliwy rozgrzać na patelni i usmażyć chorizo na chrupko. Zdjąć i osączyć na papierowych ręcznikach. W misce wymieszać pomidory, czosnek, szalotkę i chorizo. Ocet zmieszać z musztardą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać 4 łyżki oleju. Sałatkę polać sosem, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać pokrojony w plasterki ser.

Jedna porcja zawiera: 1050 kJ/251 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas