Sałatka hiszpańska
Z kuchni hiszpańskiej.
- 4 dojrzałe pomidory
- 300 g pomidorów koktajlowych
- 1 kiełbaska chorizo
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- 5 łyżek oliwy
- 4-5 łyżek octu winnego
- pół łyżeczki musztardy
- sól, pieprz, cukier
- 50-75 hiszpańskiego sera owczego (manchego) Przygotowanie:
Pomidory pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe poprzekrawać, chorizo pokroić w plasterki. Szalotkę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Natkę drobno pokroić.
Łyżeczkę oliwy rozgrzać na patelni i usmażyć chorizo na chrupko. Zdjąć i osączyć na papierowych ręcznikach. W misce wymieszać pomidory, czosnek, szalotkę i chorizo. Ocet zmieszać z musztardą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać 4 łyżki oleju. Sałatkę polać sosem, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać pokrojony w plasterki ser.
Jedna porcja zawiera: 1050 kJ/251 kcal