Sałatka rybna z ryżem

Oto pomysł na pyszną sałatkę. Przed grillowaniem rybę można zamarynować w jogurcie naturalnym z dodatkiem czosnku – będzie dużo smaczniejsza!

Sałatka rybna jest lekka i zdrowa.
Sałatka rybna jest lekka i zdrowa. 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 30 dag filetów z dowolnej ryby
  • 10 dag ryżu długoziarnistego
  • 2 pomidory
  • 1/2 słoika zielonych oliwek nadziewanych papryczkami
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 cebula l sól, pieprz
  • 1 cytryna
  • 1 ostra papryczka

Sposób przygotowania:

1. Rybę pokroić w kostkę i upiec na grillu. Ryż ugotować (na 2 miarki wody 1 miarka ryżu) i wystudzić.

2. Pomidory pokroić w drobną kostkę, oliwki w plasterki. Cebulę posiekać, papryczkę pokroić w drobniutką kostkę. Połączyć cebulę, pomidory, papryczkę, oliwki, kapary, ryż i rybę. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Udekorować plasterkami cytryny.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas