Sałatka rybna z ryżem
Oto pomysł na pyszną sałatkę. Przed grillowaniem rybę można zamarynować w jogurcie naturalnym z dodatkiem czosnku – będzie dużo smaczniejsza!
Składniki na 4 porcje:
- 30 dag filetów z dowolnej ryby
- 10 dag ryżu długoziarnistego
- 2 pomidory
- 1/2 słoika zielonych oliwek nadziewanych papryczkami
- 1 łyżka kaparów
- 1 cebula l sól, pieprz
- 1 cytryna
- 1 ostra papryczka
Sposób przygotowania:
1. Rybę pokroić w kostkę i upiec na grillu. Ryż ugotować (na 2 miarki wody 1 miarka ryżu) i wystudzić.
2. Pomidory pokroić w drobną kostkę, oliwki w plasterki. Cebulę posiekać, papryczkę pokroić w drobniutką kostkę. Połączyć cebulę, pomidory, papryczkę, oliwki, kapary, ryż i rybę. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Udekorować plasterkami cytryny.