Sałatka z boczniakami, serem halloumi i jajkiem
Porcja dla 4 osób. Czas przyrządzania: 30 minut.

Składniki
- 8 boczniaków
- olej z suszonych pomidorów
- 2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
- 200 g pokrojonego w plastry sera halloumi
- 4 jajka wiejskie
- 100 g mieszanki bakalii (rodzynki, żurawina,
- orzechy włoskie, migdały, nerkowce)
- 6 pokrojonych zielonych oliwek
- 6 pokrojonych czarnych oliwek
- 1 łyżka kaparów
- 6 pokrojonych w plastry suszonych pomidorów
- 2 opakowania po 75 g mieszanki młodych listków Romantica
- 1 opakowanie sosu sałatkowego greckiego
- 4 łyżeczki konfitury figowej
- do smaku:
- tymianek suszony
- pieprz kolorowy ziarnisty
- sól morska
Sposób przygotowania:
Osuszone boczniaki smażymy na oleju z suszonych pomidorów z czosnkiem. Jajko wybijamy do zakwaszonej wody i gotujemy.
Sos sałatkowy grecki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W dużej misce łączymy młode listki z suszonymi pomidorami, oliwkami zielonymi i czarnymi, bakaliami, kaparami, wlewamy sos i dokładnie mieszamy.
Plastry sera grillujemy na rozgrzanej patelni ryflowanej i układamy na talerzu z konfiturą figową, boczniakami, sałatką i jajkiem w koszulce.
Przepis pochodzi z książki "Uczta. Z restauracji wprost na twój stół", Robert Sowa. Wydawnictwo Burda książki. Premiera: 28 listopada 2018 r.
