Sałatka z boczniakami, serem halloumi i jajkiem
Porcja dla 4 osób. Czas przyrządzania: 30 minut.
Sposób przygotowania:
Osuszone boczniaki smażymy na oleju z suszonych pomidorów z czosnkiem. Jajko wybijamy do zakwaszonej wody i gotujemy.
Sos sałatkowy grecki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W dużej misce łączymy młode listki z suszonymi pomidorami, oliwkami zielonymi i czarnymi, bakaliami, kaparami, wlewamy sos i dokładnie mieszamy.
Plastry sera grillujemy na rozgrzanej patelni ryflowanej i układamy na talerzu z konfiturą figową, boczniakami, sałatką i jajkiem w koszulce.
Przepis pochodzi z książki "Uczta. Z restauracji wprost na twój stół", Robert Sowa. Wydawnictwo Burda książki. Premiera: 28 listopada 2018 r.