Reklama

Reklama

Sałatka z boczniakami, serem halloumi i jajkiem

Porcja dla 4 osób. Czas przyrządzania: 30 minut.

Składniki

  • 8 boczniaków
  • olej z suszonych pomidorów
  • 2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
  • 200 g pokrojonego w plastry sera halloumi
  • 4 jajka wiejskie
  • 100 g mieszanki bakalii (rodzynki, żurawina,
  • orzechy włoskie, migdały, nerkowce)
  • 6 pokrojonych zielonych oliwek
  • 6 pokrojonych czarnych oliwek
  • 1 łyżka kaparów
  • 6 pokrojonych w plastry suszonych pomidorów
  • 2 opakowania po 75 g mieszanki młodych listków Romantica
  • 1 opakowanie sosu sałatkowego greckiego
  • 4 łyżeczki konfitury figowej

Składniki - do smaku:

  • tymianek suszony
  • pieprz kolorowy ziarnisty
  • sól morska

Sposób przygotowania:

Reklama

Osuszone boczniaki smażymy na oleju z suszonych pomidorów z czosnkiem. Jajko wybijamy do zakwaszonej wody i gotujemy.

Sos sałatkowy grecki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W dużej misce łączymy młode listki z suszonymi pomidorami, oliwkami zielonymi i czarnymi, bakaliami, kaparami, wlewamy sos i dokładnie mieszamy.

Plastry sera grillujemy na rozgrzanej patelni ryflowanej i układamy na talerzu z konfiturą figową, boczniakami, sałatką i jajkiem w koszulce.

Przepis pochodzi z książki "Uczta. Z restauracji wprost na twój stół", Robert Sowa. Wydawnictwo Burda książki. Premiera: 28 listopada 2018 r.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje