Sałatka z cieciorką i pomidorami
Polecamy przepis na wyśmienitą sałatkę wegańską z cieciorką i pomidorkami koktajlowymi - robi prawdziwą furorę.
Składniki:
- 4 szklanki ugotowanej cieciorki,
- 1/4 szklanki oliwy,
- 2 łyżki czerwonego octu winnego,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki brązowego cukru,
- czerwona cebula,
- 400 g pomidorków koktajlowych,
- pęczek natki,
- po łyżeczce sezamu, nasion kolendry, kminu rzymskiego i posiekanych orzechów laskowych,
- sól gruboziarnista (najlepiej morska),
- czarny pieprz
Sposób przygotowania:
1. Podpraż na suchej patelni orzechy i nasiona. Dodaj sól i pieprz, lekko rozetrzyj w moździerzu. Wymieszaj oliwę, ocet winny, cukier, roztarty czosnek i uprażone przyprawy. Dodaj posiekaną cebulę i odstaw na chwilę, aby sos się „przegryzł”.
2. Przełóż do miski cieciorkę, połówki pomidorów i posiekaną natkę (zostaw kilka gałązek do dekoracji), wymieszaj. Polej sosem tuż przed podaniem. Udekoruj listkami natki lub zielonej sałaty.
Warto wiedzieć: Mieszanka prażonych orzechów i przypraw nazywa się dukkah i wywodzi się z Egiptu. Możesz do niej dodać jeszcze pokrojone migdały (ze skórką) i suszone listki mięty. Doskonale smakuje także na kanapce ze zwykłym twarożkiem.