Sałatka z cieciorką i pomidorami

Polecamy przepis na wyśmienitą sałatkę wegańską z cieciorką i pomidorkami koktajlowymi - robi prawdziwą furorę.

Sałatka z cieciorką i pomidorami
Sałatka z cieciorką i pomidorami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 szklanki ugotowanej cieciorki,
  • 1/4 szklanki oliwy,
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki brązowego cukru,
  • czerwona cebula,
  • 400 g pomidorków koktajlowych,
  • pęczek natki,
  • po łyżeczce sezamu, nasion kolendry, kminu rzymskiego i posiekanych orzechów laskowych,
  • sól gruboziarnista (najlepiej morska),
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania:

1. Podpraż na suchej patelni orzechy i nasiona. Dodaj sól i pieprz, lekko rozetrzyj w moździerzu. Wymieszaj oliwę, ocet winny, cukier, roztarty czosnek i uprażone przyprawy. Dodaj posiekaną cebulę i odstaw na chwilę, aby sos się „przegryzł”.

2. Przełóż do miski cieciorkę, połówki pomidorów i posiekaną natkę (zostaw kilka gałązek do dekoracji), wymieszaj. Polej sosem tuż przed podaniem. Udekoruj listkami natki lub zielonej sałaty.

Warto wiedzieć: Mieszanka prażonych orzechów i przypraw nazywa się dukkah i wywodzi się z Egiptu. Możesz do niej dodać jeszcze pokrojone migdały (ze skórką) i suszone listki mięty. Doskonale smakuje także na kanapce ze zwykłym twarożkiem.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas