Zrób to rano, a poczujesz różnicę – genialny przepis dla osób z anemią

Ta kolorowa jajecznica to cios w anemię i świetny sposób na wykorzystanie resztek
Ta kolorowa jajecznica to cios w anemię i świetny sposób na wykorzystanie resztekCanvaProINTERIA.PL

Szybkie śniadanie, które podniesie poziom żelaza i zużyje resztki z lodówki

Zobacz również:

Dlaczego to śniadanie pomaga przy anemii?

Dwie drewniane łyżki z nasionami słonecznika i pestkami dyni leżące na marmurowej powierzchni obok beżowo-szarej ściereczki.
Pestki dyni i słonecznika to doskonałe źródło żelaza123RF/PICSEL

Dlaczego warto zjeść owoce do śniadania?

Dlaczego warto jeść maliny?
Do śniadania warto dorzucić garść malin lub innych owocówPiccia Neri123RF/PICSEL

Śniadanie z resztek - zero waste i maksimum korzyści

Jajecznica zero-waste doskonała na anemię
  • 3 jajka
  • garść szpinaku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 awokado
  • 1 łyżka pestek dyni (lub słonecznika lub sezamu)
  • garść malin, truskawek, lub borówek (jeśli nie masz nic takiego, może być też kawałek jabłka)
  • szczypiorek lub kawałek cebulki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  1. Pokrój paprykę w kostkę, podsmaż na oliwie przez 2 minuty. Jeśli używasz cebuli również podsmaż ją z papryką, a jeśli szczypiorku, to pokrój go i dodaj do rozkłóconych jajek.
  2. Do papryki dodaj szpinak i smaż, aż zmięknie.
  3. Wbij jajka, dopraw solą i pieprzem, smaż mieszając, aż się zetną.
  4. Przełóż na talerz, dodaj pokrojone awokado i posyp pestkami dyni. Zjedz z razowym pieczywem.
  5. Po posiłku zjedz garść owoców.
Co musisz wiedzieć przed wejściem na pokład? Tajniki podróży samolotem z ekspertką Air France-KLMINTERIA.PL