Sałatka z truskawkami i serem
Pomysł na lekką kolację.
Składniki:
- 60 dag młodego szpinaku
- 50 dag truskawek
- 20 dag sera pleśniowego, (np. gorgonzola)
- 10 dag żółtego sera
- 10 dag orzechów laskowych albo orzeszków piniowych
Na sos winegret:
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka wody albo octu owocowego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Orzechy laskowe upraż, usuń skórkę, posiekaj. Jeśli używasz orzeszków piniowych, wystarczy je zrumienić na suchej patelni i grubo posiekać.
2. Szpinak przebierz, oczyść, listki opłucz i dokładnie osusz (najlepiej na ściereczce albo w specjalnej wirówce do sałaty). Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój na kawałki. Żółty ser grubo zetrzyj lub pokrój w kosteczkę, a ser pleśniowy - pokrusz. Wszystkie przygotowane wcześniej składniki wymieszaj w miseczce.
3. Oliwę ubij z wodą oraz przyprawami. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Sałatkę polej winegretem tuż przed podaniem. Lekko przemieszaj.