Sałatka ziemniaczana
W krainie sałatek.

Składniki:
- 40 dag ziemniaków, - 1 cebula, - 10 dag boczku w plastrach, - 1 pęczek rzodkiewek, - 0,5 pęczka kopru, - 2 ząbki czosnku, - 3 łyżki majonezu, - 2 łyżki jogurtu, - 1 łyżka soku z cytryny, - sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie oczyścić i ugotować w mundurkach, po ostudzeniu obrać i pokroić. Cebulę pokroić w kosteczkę, boczek przesmażyć, rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. Koper posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Połączyć z majonezem i jogurtem, doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki sałatki połączyć, polać sosem, wymieszać. Podawać z plastrami usmażonego boczku, udekorowane gałązkami kopru. Czas przygotowania 20 min. plus czas gotowania i chłodzenia ziemniaków. Przepis na 6 osób.