Sałatka ziemniaczana
W krainie sałatek.
- 40 dag ziemniaków,
- 1 cebula,
- 10 dag boczku w plastrach,
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 0,5 pęczka kopru,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie oczyścić i ugotować w mundurkach, po ostudzeniu obrać i pokroić. Cebulę pokroić w kosteczkę, boczek przesmażyć, rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. Koper posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Połączyć z majonezem i jogurtem, doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki sałatki połączyć, polać sosem, wymieszać. Podawać z plastrami usmażonego boczku, udekorowane gałązkami kopru. Czas przygotowania 20 min. plus czas gotowania i chłodzenia ziemniaków. Przepis na 6 osób.