Składniki na 4 porcje: - 750 g małych ziemniaków, - 1 cebula, - 250 g kiełbasy parówkowej, - 4 łyżki oliwy z oliwek, - 1 łyżka przyprawy do gyrosa, - 125 ml bulionu warzywnego, - 5-6 łyżek octu, - 100 g pomidorów koktajlowych, - 50 g małych czarnych oliwek, - 3 łodyżki natki pietruszki, - 250 g Tzatziki Przygotowanie: Ziemniaki umyć włożyć do wrzątku i gotować ok. 20 minut. Następnie odcedzić, obrać i poprzekrawać, umieścić w misce. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w słupki zmieszać z 2 łyżkami oliwy i przyprawą do gyrosu. 2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę, wlać ocet i bulion. Przygotowany sos wlać do ziemniaków, wymieszać, odstawić na pół godziny. Na gorącą patelnię wsypać kiełbasę, przesmażyć, dodać do ziemniaków. Poprzekrawane pomidorki i oliwki, wmieszać do sałatki. Posypać posiekaną natką pietruszki, podawać z tzatziki. Czas przygotowania: 45 minut Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal