Sałatki z buraczkami
Pyszne, pełne cennych witamin i minerałów oraz tanie jak... barszcz. Świetnie uzupełnią obiad, ale też doskonale sprawdzą się jako samodzielne, sycące danie.
Sałatka w miodowym winegrecie
Sposób przygotowania:
1. Orzeszki piniowe (ew. słonecznik) zrumień na suchej patelni (2-3 minuty). Przesyp na talerzyk. Odłóż do wystudzenia. W tym czasie pomarańcze obierz,z miąższu wytnij fileciki. Mozzarellę porwij na kawałeczki. Buraczki osącz, pokrój w grubą kostkę. Rukolę opłucz, osusz. Wszystkie składnik sałatki wymieszaj. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz rozmarynem.
2. Sok z cytryny wymieszaj z miodem. Dodaj sól i pieprz (do smaku). Mieszając trzepaczką, wlej oliwę. Sałatkę polej miodowym winegretem, lekko przemieszaj i od razu podawaj
Groszkowa sałatka z buraczkami i jabłkami
Sposób przygotowania:
1. Buraczki wyszoruj, wytrzyj, posmaruj olejem. Każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Piecz do miękkości przez ok. 75 minut. Upieczone buraczki wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą. Potem obierz z łupinek i odłóż do całkowitego wystudzenia.
2. Cebulkę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj. Wymieszaj z sokiem cytrynowym i oliwą. Groszek osącz z zalewy na sitku. Jabłka umyj, oczyść z pestek, wraz ze skórką pokrój w małą kostkę. Natkę opłucz, oderwij listki, posiekaj je.
3. Buraczki pokrój w kosteczkę. Dodaj groszek, jabłka i natkę. Przypraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj z przygotowanym sosem.