Reklama

Reklama

Sałatki z buraczkami

Pyszne, pełne cennych witamin i minerałów oraz tanie jak... barszcz. Świetnie uzupełnią obiad, ale też doskonale sprawdzą się jako samodzielne, sycące danie.

Sałatka w miodowym winegrecie

Czas przyrządzenia: 17-18 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 buraczki marynowane
  • 2 pomarańcze
  • 4 łyżki orzeszków piniowych albo pestek słonecznika
  • 1 op. rukoli
  • 2 duże kulki mozzarelli
  • po 2 łyżki oliwy, miodu i soku z cytryny
  • suszony rozmaryn
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Orzeszki piniowe (ew. słonecznik) zrumień na suchej patelni (2-3 minuty). Przesyp na talerzyk. Odłóż do wystudzenia. W tym czasie pomarańcze obierz,z miąższu wytnij fileciki. Mozzarellę porwij na kawałeczki. Buraczki osącz, pokrój w grubą kostkę. Rukolę opłucz, osusz. Wszystkie składnik sałatki wymieszaj. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz rozmarynem.

Reklama

2. Sok z cytryny wymieszaj z miodem. Dodaj sól i pieprz (do smaku). Mieszając trzepaczką, wlej oliwę. Sałatkę polej miodowym winegretem, lekko przemieszaj i od razu podawaj


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje