Reklama

Reklama

Sałatki z fantazją

Masz ochotę na lekki posiłek, który przygotujesz w kilka minut? Weź odrobinę sałaty, ulubione warzywa i owoce, oliwę i... do dzieła!

Z cykorią i orzechami

Składniki dla 4 osób:

  • 2 cykorie
  • garść rukoli
  • jabłko
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • 10 dag sera gorgonzola
  • cytryna
  • szczypior
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Reklama

1. Cykorie opłucz, osusz. Usuń końce i głąb, przekrój na pół. Opłucz rukolę, osusz. Jabłko umyj, pokrój w plastry, szczypior posiekaj.

2. Na talerzu rozłóż dekoracyjnie listki cykorii i kawałki jabłka. Całość posyp orzechami włoskimi, pokruszoną w palcach gorgonzolą i posiekanym szczypiorkiem. Tak przygotowana sałatka może stać nawet kilka godzin w lodówce. Sałatkę przed podaniem skrop odrobiną soku z cytryny i polej oliwą.

Czas przygotowania: około 10 minut

Z wołowiną

Składniki dla 4 osób:

Sałata:

  • 20 dag polędwicy wołowej
  • mieszanka sałat
  • pomidorki koktajlowe
  • 2 cebule dymki
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • sól pieprz

1. Sałatę umyj, osusz. Pomidorki koktajlowe umyj, przekrój na pół. Składniki na sos włóż do słoiczka, zakręć, energicznie potrząsaj, aż się wymieszają. Polędwicę umyj, rozbij dłonią, smaż na mocno rozgrzanym oleju 2,5 minuty z każdej strony, posól, pokrój.

2. W misce połącz sałatę z pomidorkami, pokrojoną dymkę, posiekaną natkę. Polej sosem, lekko wymieszaj, układaj na talerzach.

Czas przygotowania: około 30 minut


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje